Приоритети на МВР са повишаването на сигурността в страната, миграционната политика и борбата с тероризма. Това каза по време на брифинг вътрешният министър Валентин Радев.
Във връзка с приоритета на МВР за повишаване на сигурността в страната, министър Радев поясни, че със заповед на министър-председателя е създадена работна група, която да изработи стратегия до края на октомври. „По стратегията за противодействие на тероризма е одобрен план от Съвета за сигурност на МС“,  каза още Радев, цитиран от „Фокус”.  

Той подчерта, че не само в Асеновград, а и в други горещи точки трябва да има полицейски управления. Кметът на общината д-р Емил Караиванов е обещал до края на месеца да подготви временна постройка за полицейско управление. „Ние сме готови с щата“, допълни министър Радев.

Министърът добави,  че в момента се проверява дали по всички други горещи точки, свързани с такива случаи, е имало полицейски управления, за да може ако няма, да се открият такива. По думите му това може да стане заедно с местните власти. 

По отношение на миграционната политика, Валентин Радев посочи,  че от началото на тази година се осъществява политиката за връщане на мигранти. По думите му през 2017 г. се връщат предимно граждани от Афганистан и Ирак. Като трети приоритет на министерството министър Радев изброи противодействието на тероризма.

„До момента са усвоени, договорени и разплатени 57 087 659 евро от 160-те млн. евросредства за охрана на границата”, съобщи той.
Министър Радев изтъкна, че е удължен срокът за усвояване на тези 160 млн. евро европейска солидарна помощ. По думите му тези 57 087 659 евро са приблизително 35 % от цялата сума. Министър Радев уточни, че към момента за охрана на границата има 36 процедури, на стойност 15, 5 млн. евро. Той допълни, че други 41 процедури за около 32, 5 млн. евро са в процес на подготовка. Радев поясни, че охраната на границата е част от приоритета на МВР, свързан с миграционната политика.