Има показания как бившият премиер Бойко Борисов е спасил свой министър от влизане в затвора, като оказал натиск върху свидетел по дело.

Това обяви служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за предаването на Сашо Диков по телевизия "Евроком".

Случаят е от 2009 г., когато на власт е първият кабинет на Борисов.

Само преди седмица Бойко Рашков обеща, че ще сезира прокуратурата за действията на бившия премиер. Служебният вътрешен министър разказа за своя среща с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил със следните думи:

"Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо".

Вътрешният министър обаче не пожела да назове името на свидетеля, за когото уточни само, че е бизнесмен. На другия ден Бойко Борисов използва това, за да обясни, че досега не са му пришивали само, че е изял човек на филета.

В петък вечерта Бойко Рашков разкри повече подробности за случая. Свидетелят разказал как след заплахата от страна на Борисов той е бил принуден да се яви отново пред съдия да каже, че не поддържа показанията, които е дал преди това.

По делото е имало данни за извършени престъпления от един от министрите на Борисов.

На практика Борисов се е застъпил за него. За да не отиде на съд, е принуждавал този човек да оттегли своите показание, въз основа на които министърът щеше да влезе в затвора. Става дума за 200 хил лева към онзи период, обясни Рашков.

,,Накрая делото било смачкано от следствието и прокуратурата", каза служебният вътрешен министър. Делото е архивирано в Софийска градска прокуратура и Рашков предложи държавното обвинение да се самосезира след казаното от него.

Проверка на Mediapool показва много любопитно съвпадение. През 2013 г. земеделският министър от първия кабинет "Борисов" Мирослав Найденов е обвинен за обещан подкуп от 200 000 лв. на тогавашния шеф на ДФ "Земеделие" Светослав Симеонов.

Прокуратурата обяснява, че целта била Симеонов да подпише платежни нареждания за неправомерно възстановяване на ДДС на дружествата "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД.

Това се е случило три години преди повдигане на самото обвинение и е свързано с програмата за разпределение на храни за социално слаби лица. Обвинението е повдигнато веднага след падането от власт на Борисов.

Делото потъва в забрава и държавното обвинение спира да информира обществото, а година и половина по-късно Борисов се връща на власт.