Печалба, по-голяма печалба, фармацевтична индустрия. Така най-кратко и ясно можем да опишем градацията при трупането на капитали, ако решим да посочим най-печелившата производствена дейност в началото на 21 век. Както е добре известно на икономистите, за да има печалба е необходимо търсене на предлагания продукт. Това се казва в официална позиция на партия "Възраждане", изпратена до медиите. 

А какво по-търсено, не само днес, но и в цялата човешка история от здравето?

Истината е, че живеем в един, макар и високоразвит, и на моменти свръхтехнологизиран, безкрайно замърсен и нездравословен свят. Водите и почвите ни са отровени, въздухът наситен с газове и тежки метали, а храната отдавна е сурогат на онази, която познавахме, само преди няколко десетилетия. На този фон, неизбежно идват и болестите.

Историческата памет на народа ни в лечението на различни болести е огромен. Не е случаен факта, че тук са живяли много столетници, въпреки нелечимите болести, липсата на имунизации, отсъствието на здравна система, високата детска смъртност и т.н. Не е тайна, че са се лекували дифтерит, червен вятър, коклющ и много други, не толкова известни болести днес. Народните знахари са използвали мехлеми от пчелни продукти, билки, животински продукти, минерали и метали. Огромната част от описаните по-горе методи и продукти, не са загубили актуалност и приложение, дори и днес.

Разбира се, наред с народната, трябва да отчетем и достиженията на модерната медицина, която вече е достигнала такива постижения благодарение, на които заболявания и наранявания, водещи до фатален край за пациента само преди няколко десетилетия, в 21 век биват лекувани с приема на няколко хапчета или кратка хирургическа интервенция.

Модерната медицина обаче, има един основен проблем. И той, както посочихме по-горе се нарича фармацевтична индустрия. Общоизвестно е, че фармацевтичната индустрия е най-печелившата в света. На пръв поглед, това е парадокс. Нали медицината всеки ден бележи напредък!? Всеки ден ни се обяснява, как живеем по-дълго и сме по-здрави. Това, само по себе си предполага, че би трябвало да употребяваме и по-малко фармацевтични продукти, защото тях ги консумират само болни хора, нали така!? Ако това е така, защо тогава индустрията, която ги произвежда индексира най-голямата печалба на годишна база в света?

Според нас от Възраждане, отговорът е много прост и той не е в областта на конспирологията. Огромната част от болестите в съвременния свят са пряко свързани с условията на живот, в които съществуваме. От друга страна, вече не може да бъде отречена пряката намеса на същата тази фармацевтична индустрия в промяната на околната среда и опитите за биохимичното въздействие върху природата, довели до появата на нови, неизвестни до днес болести.

Говорим за масовата употреба на пестициди и други химически вещества в земеделието, хормони и антибиотици в животновъдството, евтини и откровено вредни заместители и консерванти в хранителната промишленост и други.
Вече не е тайна, че голяма част от патентите за производство на пестициди например, се държат от големи фармацевтични гиганти, които първо ни разболяват, а после ни лекуват.

При все това, ние сме далеч от мисълта да отричаме постиженията на модерната медицина. Тя обаче, не е единствена.
Въпреки неоспоримите ползи от съвременната медицина и фармация, прилагането на народните методи не трябва да се изоставя, а напротив – да се насърчава и популяризира.  

Качеството и вида на приеманата храна например, винаги са били сериозен фактор за здравословното състояние на даден човек и за неговото оздравяване. Днес обаче фармацевтичните гиганти се опитват по всякакъв начин да изместят това виждане и да наложат тезата, че само лекарствата могат да помогнат в лечението, на която и да било болест. Използвайки огромното си влияние върху приемащите законите политици, компаниите от бранша буквално пишат нормативни актове, текстовете в които забраняват доказалите се през столетията народни практики в медицината.

Най-простия пример за това са европейските директиви, прилагани на местно ниво от БАБХ, според които дадена храна или билка, не може да бъде посочена като лечебен продукт, а като хранителна добавка. Дори медът, който всеки от нас слага в чая си през зимата, за да засили лечебното въздействие на билковата отвара, се определя като добавка, която може да благоприятства, но не и да лекува.
За нас от Възраждане е ясно, че зад всичко това стоят интересите на фармацевтичната индустрия, за която в дългосрочен план е изключително важно да заличи доказалите се във времето природни методи за лечение. Това от своя страна, ще й гарантира огромни печалби за десетилетия напред и още по-важно – пълен контрол над лечението, на която и да било болест.

Ние сме категорични, че е необходимо да се намери баланс по този така важен за населението въпрос. Бизнес интересите и трупането на капитали трябва да отстъпят пред здравето на хората. Необходимо е чиновниците в Брюксел и София да отчитат националните специфики и да признаят традиционните форми за лечение като допълнителни и безвредни, а не да ги забраняват и осмиват.

Това ще бъде и една от нашите основни битки в Европейския парламент – защита на българските традиционни продукти и хилядолетната ни народна медицина, която трябва да получи статут равен на конвенционалната. И ще го постигнем, защото, както е добре известно:

Само ние можем!