Партия "Възраждане" внася сигнал в прокуратурата за нередности в дейността на фондация "Америка за България". Според лидера на формацията Костадин Костадинов става дума за медийна и политическа корупция, която засяга националната сигурност, предава БНР.

На държавното обвинение ще бъде представено проучване в обем от 358 страници за финансирането на различни институции:

"Вече може да се каже, че разполагаме с един пълен свод от материали и информация за начина, по който е изградена тази сложна октоподободобна или дървовидна структура, окопала се във всички структури на българската държава. Като почнем от администрацията и минем през  всички останали нива на българските чиновнически служби и стигнем до така наречените неправителствени организации, които като почнем да се разчепкваме в техния генезис, установяваме, че всъщност те не са неправителствени, те са правителствени - на американското правителство и изграждат агенции за влияние в нашата държава", заяви Костадинов. 

Тайната падна: Ето какви милиони дава "Америка за България" на НПО-та и журналисти СПИСЪК

Проучването е изготвено в кантората на адвокат Росен Рашков, който коментира:

"Бях шокиран, бях потресен от мащаба, от размера, с който българското общество на практика е било превзето отвътре. Тук са наливани десетки, стотици милиони. Общо за целия период 15-годишен  - много. Всяка година са над 20 милиона. И тук много правилно е отбелязването. Проблемът е, единственият, че ние, в България, нямаме закон за регистриране на чуждите агенти".

Затова от "Възраждане" са превели, адаптирали към българското законодателство и синхронизирали с европейското американския закон за регистрация на чуждите агенти, който предвижда строг режим за регистрация на фондации и неправителствени организации, получаващи финансиране отвън. Когато формацията стане първа политическа сила, той ще бъде внесен и приет в НС, увери Костадинов.