Какво става със субсидията на партия „Възраждане“? На предишните парламентарни избори формацията на Костадин Костадинов не влезе в парламента, но получи малко над 1% от гласовете на избирателите, което й позволи да получава финансиране от държавата.

Преди вота през 2017 г. Костадинов бе обещал категорично, че ще се откажат от партийната субсидия. Това обаче се оказа поредният предизборен трик.

От „Възраждане“ не само приеха финансирането от държавата, но и си го използваха с охота. През четирите години размерът на субсидиите се променяше от парламента, но сметката показва, че новата националистическа партия следва да е получила около 1,5 млн. лв., пише "Флагман".

От Nova телевизия през 2020 г. направиха репортаж, свързан с новозакупени къща и автомобил от семейството на Костадин Костадинов.
Прокуратурата след това започна разследване за присвояване на субсидията. То все още продължава, стана ясно днес.

От „Възраждане“ се явиха пред Централната избирателна комисия, за да се регистрират за предстоящия парламентарен вот.
Костадин Костадинов отсъстваше с обяснението, че закъснява по пътя от Варна за София.

Вместо него пред репортерите говори Николай Дренчев – организационен секретар на партия „Възраждане“.

На въпрос - със субсидията всичко наред ли е предвид и разследването, свързано с нея, Дренчев отговори: „Субсидията е одитирана седем пъти от Сметната палата. Там абсолютно всичко е наред. Въпреки това се тиражират какви ли не неща, имаше и предавания по телевизията, има и започнато дело от прокуратурата във Варна, която разследва тази субсидия.

 Аз съм абсолютно убеден, че тези дела са само и единствено пиарски изпълнения, като целта е да се говори, че около „Възраждане“ има нещо нередно, нещо нечисто и т.н. Искам да ви кажа, че субсидията по принцип е изхарчена изцяло в полза и в интереси, и в нуждите на партията – така, както повелява Законът за политическите партии да бъде изразходвана.“

След питане - пак ще се „откажат“ ли от субсидията, както са се „отказали“ на предните избори, Николай Дренчев каза: „На предните избори това, което беше заявено от партията, за съжаление не можа да бъде добре тиражирано в обществото просто поради изключително малките ни медийни възможности, които имахме. 

Нашата позиция беше такава: в случай че ние сме в парламента, тогава нямаме нужда от субсидия, тъй като тогава се надявахме, че ще имаме медийното внимание.“

След коментар, че такова условие не е имало, Дренчев не се съгласи:
„Точно такова беше. Ако искате, мога да ви изпратя линкове към участия.“

След уточняващо питане сега ще се откажат ли от субсидията, ако влязат в парламента, оргсекретарят не пое такъв ангажимент, като каза: „Това е въпрос, който може да се реши след влизането в парламента от организационния съвет“.

Иначе „Възраждане“ щяла да се яви самостоятелно и на тези парламентарни избори.

На въпроса – с кого (не) биха се коалирали след вота, Николай Дренчев отговори: „Ние предварително не изключваме никого от схемата на това да работим по някакъв начин, но, разбира се, за всички субекти, които са лъгали, които не са изпълнявали това, което казват, които имат вина за състоянието на страната ни, - към тях, разбира се, ще подхождаме изключително внимателно и с изключително недоверие.“

Дренчев бе категоричен, че делото за заличаването на партията, което инициира прокуратурата пред Софийски градски съд, няма да попречи за явяването им на изборите.

Така или иначе процесът щял да продължи на втора инстанция. Прокуратурата пък на този етап не успяла да докаже нищо от обвиненията си.