Тази седмица народните представители ще обсъждат редица важни предложения, но акцент и вероятна причина за спорове между парламентарните групи ще породи една основна точка.

В дневния ред на депутатите ще бъде проектът на решение председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и група народни представители за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.

Внесеният проект на решение цели да бъдат установени всички факти и обстоятелства около сключването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation. Вносителите посочват, че са водени от разбирането, че българската енергетика е ключов сектор и част от националната сигурност на страната и че при разпореждания с публични средства, средства от ЕС или евентуални инвестиции в българската икономика, които са подкрепени от правителството на България, е необходимо и редно Народното събрание да има информация за действията на изпълнителната власт. По тази причина се предлага създаването на временна комисия, която да ги установи по безспорен начин.

Друга точка, залегнала в дневния ред на депутатите е проект на Закон за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-D-SAD.

„Придобиване на 8 нови самолета F-16C/D BLOCK 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили“ и на Международен договор (LOA) BU-P-LBC „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“.

Точка, която е обвързана с предходната е разглеждането на Законопроект за ратифициране на Споразумение за сметка между Министерството на отбраната на България и Федералната резервна банка на Ню Йорк и на Споразумение относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на Република България, между Министерството на отбраната на България, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк, внесен от Министерски съвет.

Като мотиви МС посочва, че на основание Решение на Министерския съвет (Протокол № 1 от заседание на Министерския съвет на 8 януари 2020 г.) на 22 април 2021 г. са подписани Споразумение за сметка между Министерството на отбраната на Република България и Федералната резервна банка на Ню Йорк и Споразумение относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на България, между Министерството на отбраната на Република България, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Тези споразумения са свързани с изпълнението на договорите за доставка на 8 броя самолети F-16 Block 70 със свързаното оборудване и въоръжение между Република България и Съединените американски щати (САЩ).

Споразумението за създаване на сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк и Споразумението относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби, уреждат въпроси, произтичащи от международни публични договори за доставка на многоцелевия изтребител, ратифицирани от Народното събрание, по които страна е правителството на България.

Двата документа касаят разпореждане с бюджетни средства, които ангажират дългосрочно българската държава по тяхното осигуряване до пълното изпълнение на договорите за доставка.

Споразуменията съдържат клаузи, свързани с необходимостта от предприемане на законодателни мерки относно действието на чужди правни норми. Предвид изложеното двата проекта подлежат на ратификация от Народното събрание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук