За съдебното разследване около казус КТБ тази стенограма няма да помогне с нищо. Тя е полезна да се ориентираме в събитията, които са станали около банковата система у нас. Това каза Янаки Стоилов от БСП в предаването "Още от деня" по БНТ.
Той бе категоричен, че представителите на БСП в тази ситуация са се представили достойно. „Ние бяхме основният фактор да не се допусне да се заметат следите и да се срине банковата система. Ситуацията тогава не изискваше да се обяви банкова ваканция.

Настоявах се да се подсигури банковата стабилност, да се обезпечат хората и да се започне разследване“. „Българските граждани трябва да започнат да си правят горчиви уроци. Ние не допуснахме да се повтори кризата от 1996-1997 г. Стигна се единствено до политическата развръзка, но не се допусна да се вкара страната във финансова дестабилизация. Контролът на Централната банка не е бил на ниво, толерирани са няколко търговски банки. Има драстични случаи, когато съдът си е свършил работата, а Банков надзор отказва да се намеси.

Банковият надзор в повечето случаи е формален. У нас стана практика държавата да се призовава, когато трябва да плати големите сметки. Ние сме против това“, посочи Янаки Стоилов. По думите на социалиста в никакъв момент не са отстъпили от интересите на гражданите.

Янаки Стоилов изрази подозренията си, че умишлено се е вървяло към фалит на банката. „Още при конструирането на правителството на Орешарски нямаше координиращ център от страна на БСП. Допусна се това да се случи, за да се стигне до кризата около КТБ. Пренасят се хората от скандал на скандал, за да не бъдат достатъчно концентрирани. Хората избират това, което е извън техните интереси. Ако по-рано се беше упражнил контрол от страна на Банков надзор, можеше да се вземат мерки по-рано и последствията да са по-малки“, каза още той.