Има основания за тревога от ситуацията в Украйна. Чувайки думата „война“ търсим онези последствия, от които хората страдат. Никой не я иска, но тя се случва. Нашата отговорност в такава ситуация е да вземем адекватни мерки и да бъдем подготвени за всички последици. Това заяви министърът на отбраната и бивш служебен премиер Стефан Янев в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Българската армия е призвана да подготвя свои сили и прави планове, за да осигури суверенитета и териториалната цялост на страната. Българските военни сили се подготвят за всички възможни сценарии, дори ако военните действия са близо до нашата граница“, подчерта военният министър.

„България като пълноправен член на НАТО е заявила своята позиция, че няма пряко да се намесва в един такъв конфликт. Въпреки позицията, че Русия не ни застрашава, може да има други последствия от конфликт, близо до границата ни. НАТО има своя политика и държи да бъде подготвен за всякаква ситуация, в това число и България, като негов член“, обясни министър Янев.

„Ние трябва да сме наясно и да заявим на българските граждани, че решенията за това какъв тип войски ще бъдат разположени на наша територия е национално наше решение. Моята цел като министър на отбраната е да се чувстваме българофили“, изтъкна той.

Янев отрече да има конфликт между него и премиера Петков по отношение на разполагането на сили на НАТО на наша територия.

„В разговор с него в Министерски съвет съм аргументирал решението си. До срещата на министрите на отбраната през февруари ние трябва да имаме позиция по отношение на кризата в Украйна. Разглеждаме три сценария“, разясни още Стефан Янев.