Янев проговори за сагата с отстранения шеф на Разузнаването, водеща на БНТ го контрира

Не съм учуден и това е несериозно. Тук има дългата ръка и на други столици, но няма да ги споменава, каза служебният премиер по повод това, че отстраненият шеф на Разузнаването поиска импийчмънт на президента

"Вече месец мина откакто поехме държавата. Служебното правителство няма хоризонт за толеранс от 100 дни, заради това ние използвахме този един месец, за да представим картината, такава каквато я виждаме.

Това, което намерихме нарекох хаос. Става въпрос за странни взимания на решение от властта – това е ставало с някакви малки групи от хора без да се ползва експертизата на специализираната администрация", това заяви служебният премиер Стефан Янев в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Това може да се характеризира като управление, което не отговаря на стандартите и потребностите на хората.

Следващото Народно събрание (НС) ще прецени доколко и къде да променя нормативната наредба, по която се е действало.

Това е проблемът – лоши практики", каза още Янев.

Некомпетентно и корумпирано – така той определи предишното правителство.

"Има елементи на дълбоко вкоренени корупционни практики. Ако за обикновените хора корупцията е нещо, с което се сблъскват всеки ден, то се оказва, че корупцията във властта е йерархична – отгоре надолу.

Говорим не за милиони, а за милиарди, които изпълнителната власт е раздала неправомерно", каза още служебният премиер.

Водещата на "Още от деня" Поли Златарева обаче го контрира с въпрос за това доколко безпристрастна е преценката му, защото "бяхте част от кабинета на Радев, който бе с вдигнат юмрук на миналогодишните протести".

"Оценката я дават хората. Безпристрастността се видя на улицата. Хората излязоха на улицата, защото бяха недоволни от това управление.

С принадлежността ми в президентския екип и юмрука му ме връща назад в онзи период на протестите от миналата година. Те показаха елемент на узряване на българската демокрация. Това е нещото, което се опитваме да наложим като управление - да кажем на хората, че властта е в техните ръце", лаконично отговори служебният премиер на Радев.

БЛИЦ припомня, че вчера Янев се ядоса на въпрос за това колко често се вижда с президента Румен Радев и за какво си говорят.

Поли Златарева го попита още: "Целта и задачата ви е да търсите само проблемите на предишното управление и да ги вадите. Така ли?".

"Не, извадихме фрапиращите и големи проблеми", пак се опита да се измъкне от конкретен отговор Янев.

Много специфично - така той определи решението на вътрешния му министър Бойко Рашков да не прави нищо с "доказателствата", които има за незаконно подслушване, а щял да изчака следващото Народно събрание и да ги даде на тях.

"Въпросът с рокадите се решава по критерия "търсене на професионализъм". Новите кадри трябва да вършат работата си по най-добрите стандарти и правила. Може да се види, че е имало системно нарушаване на безпристрастността и надпартийната работа. Общо взето прокарване на един вид управленски решения, които не отговарят на стандартите", така Янев коментира отстраняването на шефа на "Разузнаването" Атанас Атанасов.

"Не съм учуден и това е несериозно. Тук има дългата ръка и на други столици, но няма да ги споменава", каза Янев по повод това, че отстраненият шеф на разузнаването поиска импийчмънт на президента.

"Предизвика обществен интерес, но нека да видим. Тече проверка и когато има резултати г-н Спецов както бе назначен, така може да бъде и уволнен. Но нека да видим работата му и по неговите действия ще познаем дали се справя или не", така Янев лаконично говори за сагата около шефа на Националната агенция по приходите (НАП) Спецов.

Служебният премиер коментира и скандала, който преди дни избухна със секретаря на президента Пламен Узунов.

"Говорил съм с президента, но с г-н Узунов напоследък не съм. Аз на президента казах какво е моето мнение за случилото се. Аз мнения и притеснения нямам. Но президентът е в преки отношения с Узунов и говорете с него - той решава какво да прави с Узунов", каза Янев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!