Служебният премиер Стефан Янев направи изявление към нацията във връзка с предстоящите парламентарни избори на 11 юли преди началото на редовното заседание.

"Искам да призова българските граждани и да бъдат активни и да упражнят правото си на глас свободно, отговорно и без страх.

Служебното правителство полага усилия да се гарантира честността и автентичността на изборите. Искам да благодаря на МВР и другите право хранителни органи и институции, ангажирани с подготовката на изборите, които и в момента продължават да работят всеотдайно, за да предотвратят грозното явление на купения и корпоративен вот. 

Техните усилия вече дават резултати", заяви Янев.

 В същото време припомняме, че под първа точка днес в заседанието е разписано приемането на поредната рокада от кабинета му. Заявено е гласуване за освобождаване на заместник-председателя на Държавната агенция "Разузнаване". 

Нашият основен приоритет е резултатите от изборите да кореспондират с нагласите на гражданите и новият парламент да отразява електоралната подкрепа, която всяка партия ще получи.

Целта е следващият парламент да е едновременно ефективен и да е в състояние да взима решенията, която са необходими за България.

Призовавам партиите и коалициите да бъдат отговорни, да загърбят пиар акциите и да подходят отговорно, защото се опасвам, че предстоят едни трудни времена. 

В основата на това бъдещо управление трябва да бъде икономическата доминанта, така че българи да получи своята възможност да развива икономически потенциала си в интерес на цялото общество. 

Другото, което е важно, политическите партии да чуят гласа на хората, техните желания, техните идеи за развитие на страната и да се опитат да ги имплементират в подходящи политики.

Само с общо усилия ще бъдем в състояние да възстановим икономически държавата, да развиваме икономика с висока добавена стойност в интерес на гражданите. Още веднъж е необходимо да кажем, че изборите са фундаментът на демократичния процес.

Всички ние като общество, като власти, като медии трябва да работим отговорно, всеки в рамките на своята роля, за да имаме просперираща България в бъдеще.