Министерството на отбраната на Япония заяви, че три обекта, забелязани във въздушното пространство между 2019 г. и 2021 г., вероятно са били китайски балони за наблюдение, най-категоричната му оценка за неидентифицираните досега елементи, съобщава "Блумбърг".

Правителството поиска потвърждение от Китай и призова да няма повторение на подобни инциденти, заяви министерството на уебсайта си късно във вторник.

Подобни нахлувания във въздушното пространство, които се случиха през ноември 2019 г., юни 2020 г. и септември 2021 г., са "напълно неприемливи", се добавя в него.

"Дори и да е балон, навлизането в нашето въздушно пространство без разрешение е териториално нарушение и Министерството на отбраната ще продължи да събира повече информация и да бъде нащрек за балони", казаха от министерството.

Припомняме, че САЩ свалиха четири летящи обекта над въздушното пространство на САЩ и Канада през последните седмици, единият от които според тях е китайски балон за наблюдение.

За останалите три свалени обекта в Северна Америка не е установено, че имат връзки с китайски шпионаж и може да са били изстреляни с "комерсиална или доброкачествена цел", каза във вторник говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Това обаче поднови подозренията за неидентифицирани досега обекти, видени да летят над Япония.

Китай обаче също хвърли обвинения към САЩ за опити за шпиониране с подобни летателни средства над негова територия и призова съседите си да не следват примера на САЩ при справяне с подобни инциденти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук