Политическо противопоставяне възникна за цените на тока. Енергийната комисия в парламента обсъжда идеята на опозицията да бъдат компенсирани общини, църкви и болници заради високите сметки.

Със седем гласа "за" и 12 "въздържал се" Комисията по енергетика на Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС за предоставяне на държавна помощ заради скъпия ток на общини, болници, детски градини, училища и вероизповедания.

Предложението предвиждаше министрите на финансите и на енергетиката да изготвят механизъм за компенсиране в пълен размер за този тип потребители.

Управляващите нарекоха идеята популизъм. В залата имаше спор колко ще струва тази мярка, като бяха изказани предположение в диапазона между 150 и 200 милиона.

Според ГЕРБ компенсациите в размер на 100% от надценката се налагат, защото обществени структури като болници, църкви, училища и детски градини не успяват да си плащат тока.

Жечо Станков от ГЕРБ коментира, че цената на тока ще засегне косвено гражданите чрез тези обществени институции.

Чрез жребий беше решено, че от КЕВР ще бъдат освободени Георги Златев и Владко Владимиров.Предложението е компенсациите да бъдат отпуснати с решение на парламента, а не със закон.Митрополит Антоний коментира, че БПЦ не е подмината от високи сметки, някои от храмовете не могат да ги покрият.

Владимир Табутов от „Продължаваме промяната“ призова за „балансиран подход“ и анализ на ситуацията.

Националният омбудсман Диана Ковачев настоя сред компенсираните да са и социалните домове и центрове.

Спорът по темата продължава, а в началото на заседанието бяха освободени двама от членовете на енергийният регулатор. Причината е приетата промяна в закона, според която членовете на КЕВР бяха намалени от девет на пет, както двама от тях са с изтекъл мандат, включително председателят на регулатора.