Такова единодушие не е прецедент. И преди е имало номиниране на главен прокурор, дори с повече гласове. В момента Иван Гешев е подкрепен от 11 души, което означава, че трябва да получи още 6 гласа и изборът му съвсем не е сигурен.

Има още две заседания на ВСС, на които могат да се издигнат кандидатури. Няма гаранции, че Иван Гешев ще стане главен прокурор.

Това каза в сутрешния блок бившият председател на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров по повод номинирането на Иван Гешев за главен прокурор. 

"Тази номинация идва от прокурорската колегия във ВСС. Аз я приветствам. Тя ще спомогне и за развитието на много млади прокурори, които ще имат за пример Гешев, който започва от най-ниските нива и сега може да бъде избран за главен прокурор. Изборът на главен прокурор е професионален и няма нищо политическо при него", категоричен беше Тодоров.

Гост по темата беше и бившият правосъден министър Антон Станков. "Факт е, че номинирането на Иван Гешев с такова единодушие не е прецедент, но мен ме подразни тази безапелационност.

За мен следващия главен прокурор трябва да е реформатор. Той ще има и политически задачи. За пример мога да дам влизането в Шенген, създаването на европейска прокуратура, отношенията със САЩ.

Всичко това е политика. Не му завиждам на следващия главен прокурор. Категорично изборът на главния прокурор е политически", обяви Станков.