„Декларацията на българския парламент беше гласувана единодушно в по-голямата си част. БСП категорично подкрепя текстовете, които осъждат военния конфликт, които призовават връщане на масата на преговорите, които защитават българските граждани в Украйна. По отношение на санкциите БСП е против и то с много ясни аргументи.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Явор Божанков в ефира на БНР, като допълни, че това решение е било обсъдено между коалиционните партньори.

Той очерта доводите: „На първо място националният интерес, тъй като всяка държава в различна степен ще бъде засегната от санкции, а към онзи момент не беше ясно какви санкции ще се налагат. Тази декларация нито въвежда, нито отменя санкции и истерията по темата има за цел единствено да раздели българското общество, а то в момента не бива да бъде разделено.“

По думите му от БСП българските граждани могат да очакват единствено обмислени, спокойни решения, след преценка какъв е националният интерес  и рисковете за националната сигурност. „Имаме предвид, че България и географски, и енергийно, има по-голям риск и по-голяма зависимост в много от параметрите, които в момента могат да бъдат нарушени. Затова не е логично и не е нормално да сме първата държава, която тръгва с крайни позиции.

Самата международна общност реагира поетапно“, обясни той като допълни, че днес Националният съвет на БСП ще излезе с категорична позиция по темата.

„Вчера вицепремиерът Нинова проведе среща с българския бизнес и металурзите изразиха загриженост, че не спирането на газа, а повишаването на цената ще направи целия сектор неконкурентен“, заяви Божанков.

„Ако някой иска да разделя българското общество, това е грешка. На България в момента ѝ трябва бюджет и работещо правителство, защото ни очакват трудни времена“, категоричен бе народният представител от БСП като обясни, че опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и Възраждане са положили всички усилия да няма кворум по време на приемането на бюджета.

„Тук говорим за целенасочени опити да се провали работата на правителството, но това ще е провал на цяла България. Тяхното поведение е абсолютно деструктивно и не отговаря на момента“, посочи той. По думите му управляващата коалиция се справя безупречно, въпреки опитите на опозицията.

„След няколко служебни правителства, след като 12 години ГЕРБ управляваха държавата, ние поехме всяко едно министерство в тежко положение, с тежки проблеми“, заяви Божанков и допълни, че приемането на бюджета е показало в каква кондиция е управляващата коалиция. 

„Такъв коалиционен формат в България, в този момент, е предимство и възможност за държавата. Българското правителство в момента реагира абсолютно адекватно на всички събития“, коментира още той.

По думите му в момента усилията на българското правителство, а и на БСП, са насочени към преодоляването на последствията от войната - изчисляване на рисковете, бежанската вълна, държавния резерв, с какви запаси разполагаме и как да се справим с тази криза. „Ще направим всичко възможно сигурността на сънародниците ни в Украйна да бъде гарантирана, да отворим България за тях“, заключи Явор Божанков.