Оригиналът на записа „Ало, Банов съм“, заедно със записващото устройство и документи по случая ще бъдат предоставени на Специализираната прокуратура в сряда. Това съобщи в Сливен водачът на евролистата на БСП Елена Йончева.

Тя поясни, че записът е бил направен с IPhone, а документите от МРРБ категорично доказвали, че Банов, като заместник-министър на културата през 2016 г., е съдействал за опрощаването на близо 700 хил. лв. неустойка на строителна фирма. 

След предоставянето на оригинала и документите, по думите на Йончева, ще отпадне мотивът, с който прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по случая срещу министъра на културата Боил Банов, а именно – липсата на оригиналът на записа. 

Елена Йончева допълни, че записът е поредното доказателство за това как у нас се усвояват обществените поръчки, как властта се договаря с бизнеса и една от причините у нас да няма преки чуждестранни инвестиции, уточнява Фокус

Според Йончева е странно, че досега прокуратурата се интересувала повече от това, кой е направил записа, а не от неговото съдържание и дали в него има доказателства за корупционна схема. 

Тя бе категорична, че ако българската прокуратура откаже да си свърши работата, ще бъде търсен бъдещият европейски прокурор, в чиито правомощия ще бъде да разследва корупцията и злоупотребите с еврофондовете. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!