Европейските избори са много важни. От това кои сили ще преобладават в Европейския парламент /ЕП/ зависи много какво ще се случва в България. Битката за ЕП е битка за България. Това каза в Русе депутатът от БСП Елена Йончева.

По думите й ако левицата имала силни гласове в ЕП, това ще помогне "да разкриваме грабежа в България".

"Брюксел е нашият коректив и нашата надежда, че тук ще имаме подкрепа, за да се промени България", каза Йончева.

Колегата й Крум Зарков съобщи, че водачът на евролистата на БСП ще бъде ясен на 17 март /неделя/ на Национален съвет на партията.

Според Йончева най-голямата заплаха за държавата бил начинът, по който тя се управлява.

"Колкото по-бързо се сложи край на това, толкова по-добре. Няма нищо страшно от нови парламентарни избори. Ще дойдат следващите, а ако те не се справят, ще търсим други, докато България не бъде оглавена от хора, които са способни, които не са корумпирани, които не грабят държавата", каза Йончева.

Зарков коментира, че от това дали ще бъдат отменени скандалните поправки, извършени в Изборния кодекс, зависи връщането на депутатите на БСП в парламента. По думите му тази отмяна щяла да бъде знак, че управляващите са преосмислили значението на Народното събрание като институция.

Според Йончева, ако има машинно гласуване във всички секции на евроизборите, това ще намали вероятността от "машинации".

По повод на закона за вероизповеданията депутатите Крум Зарков и Петър Витанов коментираха, че ако народните представители от "Обединени патриоти" са против този закон, то те могат да не влязат в пленарната зала и той няма да бъде гласуван.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!