„Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което виждаме ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри „Далеч ДПС”.

ДПС не е участник в преговорния процес. Получихме една куртоазна покана, срещата продължи 30-40 минути”. Това заяви в студиото на ”Здравей, България” зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

По думите му партията е била поканена на една единствена среща, на която от „Има такъв народ” са заявили, че разговорите с ДПС се водят в духа на парламентаризма.

„На нас ни беше казано, че не искат подкрепа от ДПС, макар да ни запознаха с приоритетите си. Ние казахме – щом не искате подкрепа – няма да я получите.

Казахме, че целта ни е възстановяване на парламентаризма и държавността. Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството. Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има обаче и персоналния състав”, заяви Цонев.

"Двамата служебни министри - на финансите и икономиката, са на Иво Прокопиев", заяви още Цонев. Не искаме да виждаме дългата му ръка в новия, а те изпълняват неговите политики. "Тук лъсва целият модел на задкулисието, с което искаме да се борим. Ако искаш да се правиш на държавник, излез като мъж от задкулисието, където стоиш като тлъст котарак. Както ние сме имали глупостта да излезем в политиката с лицата си", заяви той.

Сделката на икономическия министър била с албански коли, които не съществуват, в полза на един единствен бизнесмен. Бойко Рашков пък извършил "гигантски репресии срещу цели партийни структури" под маската на борбата с купени гласове. Цонев даде пример със Сърница. Това заявили и на президента на консултациите.

Не можеш да възстановиш справедливост с несправедливи средства. Да не се допуска реваншизъм, да се изкоренява моделът "Борисов" с реваншистки средства, зове ДПС.

Вече извършваме наше разследване по закона "Магнитски", искаме да знаем къде Пеевски е назначавал свои хора и какво общо има с паспортите, съобщи зам.-шефът на партията. Като шеф на бившата временна анкетна комисия на НС за търговията с паспортни декларира, че подобни данни няма.

На какво основание българското правителство прие мерки по "Магнитски", след като няма български или европейски закон за транспониране на американското законодателство на територията на ЕС, пита Цонев.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!