Досега няма политическа партия, която да не ни годни по коридорите, но май вече ще трябва да го документираме. Това заяви по БНР зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. По думите му пред камерите се говорело едно, а зад тях друго.

По думите му основната цел на Движението е да се представят добре на парламентарните избори. „Не на всяка цена се целим в изпълнителната власт. Целта ни е да изпълним следващия програмен период на ЕС. Ще бъде трудно да се състави правителство. Лесно никой не ни е обещал, за това казваме, че трябва да се възстанови диалога между институциите“, заяви Цонев.

„Институционалността е разрушена, а оттам и държавността“, подчерта той. По думите му пътят е един да се възстанови диалога между политическите сили, да се възстанови диалога между президентството и изпълнителната власт. Според него, за да има баланс и разбирателство трябва да се възстанови и диалога между трите вида власти.

„От 2017г. предупреждаваме, че кризата между президентството и изпълнителната власт ще разруши държавността“, подчерта Цонев.

„Ние не сме отправяли отровни стрели, ако даваме негативна оценка към президента или изпълнителната власт то това е защото разрушават държавността. Ние не сме участвали в разрушаването на диалога. Не сме отправяли стрели, точно обратното е“, даде да се разбере зам.-председателят на ДПС.
Цонев бе категоричен, че не водят преговори с ГЕРБ за подкрепа на Борисов, ако се кандидатира за президент.

„Президентът трябва да е мост между отделните партии, не само обединител на нацията, той трябва да е мост за всички, а не да разрушава“, добави той.

„Аз не знам кога Борсов е прав, когато казва, че господин Пеевски е свършил много в отношение на медийните закони, които е внасял или това което направи в хода на пандемията, или когато бяга, като дявол от тамян. Ние не предвиждаме раздяла с никого по простата причина, че нашата партия си харесва господин Пеевски и смятаме, че направи много в помощ за борбата с пандемията“, заяви Йордан Цонев.

„В поседите 7-8 години, след председателя на партията, той има най- много доверие сред избирателите ни“, добави депутатът от Движението.
По думите му управляващите използват изборния кодекс, като камшик. Той припомни, че са настоявали за 100% машинно гласуване или 100% машинно преброяване. „Пак не бяхме чути. Преди беше прието 100% машинно гласуване, а след това беше компрометирано. Сега с хартия и машини ще настане хаос“, предупреди Цонев.

„Честността на изборите се установява от органите, които го правят това. Компрометирането на изборния процес е много лошо нещо. Всички мълчат за това ,че много години наред на български граждани се отнема конституционното право да гласуват“, каза Цонев.

По думите му Венецианската комисия била издигната в ранг. Той подчерта, че тя имала препоръки да се разреши на тези български граждани да гласуват. „Някой препоръки са окей, други не. „Изборния кодекс нарушава конституционните права, но в това искане сме сами“, завърши Цонев.