Председателят на парламента Никола Минчев падна жертва на премиера Кирил Петков. Той трябваше да скрие вчера министър-председателят с едни процедури, с които трябваше да изслушаме Генчовска, която диктува неща с гриф "Строго секретно". Това каза пред bTV народният представител от ДПС Йордан Цонев. 

"Казвали са ни, че нашият премиер поема ангажименти да свали ветото. Аз казах от трибуната, че ще го оглася, защото хората трябва да го знаят, без значение дали е секретно. Трябваше да бъде казано със съответните документи. Единият въпросен документ е от срещата между Вархеи и Петков", допълни той. 

"Петков може да свали ветото сам. Отива на съвета и го сваля. Въпросът е, че се проигра шансът ние да имаме своя принос Република Северна Македония (РСМ) да стане член на Европейския съюз (ЕС). Само ЕС и НАТО гарантират мира и стабилността на народите. Подадохме ръка и казахме, че ще работим заедно, трябва да променим обществените настроения в страната.  Комисарят Вархеи имаше среща с нас след тази с Петков. Той ни го разказа това, което го пише в паметната бележка", разкри Цонев. 

"Позицията, планът и действията на Петков не са уместни. Минчев го свали Петков, защото го принуди да го прикрива вчера. Петков ще бъде свален заради Македония, но най-важното е, че от 6 месеца управлява и виждаме тотална политическа импотентност. Сутрин се говори едно, следобед друго. Няма яснота и план", каза още депутатът от ДПС.

"Започва руската агресия в Украйна, в Народното събрание (НС) неговата група не могат да направят една декларация, защото БСП не подкрепят санкциите. Те са си сформирали една коалиция с единия крак, който е московски. Това адекватна политика ли е?

Да не говорим за цените на газа и инфлацията, която била вносна. Част от нея е вносна, но има една голяма българска добавка, която идва от неадекватна политика. Вместо да изземваш през високите цени парите на хората в бюджета и после да им ги връщаш с помощи, не важат пазарните механизми, а важат механизмите на регулация", обясни той. 

Цонев изтъкна, че европейските държави правят огромни пакети от бюджетни помощи за бизнеса и са за сметка на дефицит. 

"Вземат кредити и подпомагат бизнесите да не загинат. Пакетите са основно за земеделците. Ние ще разширим мерките и ще ги окомплектоваме, така че да има фокус. Бюджет ще има. Идва продоволствена криза. Фермерите затварят, нямаме мярка. Не можеше ли да замразим цените на торовете и да им плащаме горницата ние. Това трябваше да бъде направено, за да не се отразява в цените, които стигат до хората", заключи Цонев. 

Той заяви, че ДПС ще гласува "за" вотът на недоверие. 

"Ако стояхме зад "Има такъв народ" (ИТН), миналата година нямаше да бавят топката, за да промотират новата коалиция. Щяхме да ги накараме да съставят кабинет, който да поеме ковид кризата и инфлацията и нямаше да ходим на трети избори. Трябваше да се промотира новата партия. ИТН обслужиха "Продължаваме промяната" и сега берат плодовете на своите политически грешки от миналата година и ги берем всички, защото тогава не ни послушаха", каза той. 

"Хората, които сега се плашат от избори, преди година казваха, че няма нищо по-демократично от това. Ако народът е мъдър и се е поучил от грешките си и осъзнае, че няма кой да ни оправи държавата, и разбере кой може, а не кой обещава, ще има кабинет", завърши Цонев.