"На въпроса, който зададох на премиера Кирил Петков за списъка от Гугъл, му казах, че той е нашият министър-председател, ние сме институционална партия, искаме да се държи така, че да се гордеем с него. Да не прави стъпки, с които да ги уличаваме, че са част от кръга "Капитал".

Когато бяха отправени репликите за кръга капитал, той е чул "не закачайте този кръг". Това е лъжа", това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в ефира на bTV, коментирайки търканията между управляващи и опозиция в парламента.

Жесток скандал в НС между ДПС и Кирил Петков заради лъжите му! БЛИЦ TV

"Когато той тръгна и дойде при нас, ни каза, че ще бъдем заедно в тези проверки. Това, което трябва да правят, ще го направят, а Делян Пеевски му каза, защо отхвърлихте нашето предложение за проверка на всичките паспорти. 

Петков каза: "Ще проверим, КТБ ще проверим, всички ще ви проверим". Тогава той обеща на нас, на Пеевски, че тази проверка ще бъде извършена. Г-н Пеевски му каза: "Ок", заяви още Цонев. 

Пред Карадайъ, Пеевски и ръководството на ДПС Кирил Петков пое твърд ангажимент за “златните паспорти”

"Последните няколко проверки на Пеевски са извършени от тази власт и те показаха, че няма нищо. Включително по "Пандора пейпърс, от НАП, от ДАНС", добави той. 

"Основният ни спор е за златните паспорти. В края на миналата година излезе доклад на ЕК, в който се казва, че издаването на инвестиционно гражданство ще пречи на падането на визите. Като прочетохме този доклад, ние от ДПС решихме да предприемем тази стъпка, както и правителството. 

Просто ние внесохме нашия проектозакон седмица по-рано. Разликата е, че в нашия вариант с предвижда всичките дадени паспорти да бъдат проверени до един, за да видим кой и как ги е издавал", обясни Цонев. 

"Тази седмица сагата получи ново развитие. Министърът на правосъдието каза, че тези всичките документи са били издавани от една адвокатска кантора, от една банка или нещо подобно и подхвърли, че кантората е била близка до ДПС. Ние поискахме прокуратурата да попитат коя е тази кантора. 

Мисълта ми е, че веднага излезе старшия партньор, главния собствени, и каза, че няма нищо общо с ДПС и Пеевски. Напротив, водил е дела с Пеевски и е в много лоши отношения с него. Така не трябва да се говори, да се подхвърля, както направи министъра", каза още той. 

Цонев категорично отрече Пеевски и Желязков да са ръководили схема за продажба на паспорти.

"Не е възможно, по-скоро ще се разкрие схема за продажба на паспорти на много съмнителни лица. Мога да ви кажа само следното, когато е приеман този текст, през 2012 година, ДПС е поискало да не бъде приеман. Четин казак от наше име е казал, че се противопоставя. Ние сме напуснали залата и не сме гласували. Ние нямаме абсолютно никакво отношение. 

Със законопроекта от 2020 година ние променяме паспортите, порочния път, по който са издадени. Цялата комисия решихме да утежним условията по подобие на останалите страни. Оттогава нито един паспорт не е издаден. Този механизъм пречи за отпадане на визите, ние реагираме адекватно на ситуацията. Една по една всичките страни премахват този механизъм", обясни Цонев. 

Цонев коментира и призива на Прокопиев той и и още трима негови колеги да се откажат от имунитета си, за да може да ги съди. 

"Срамно е , човек като Прокопиев да не знае, че може да заведе гражданско дело без да си сваляме имунитета. Другото срамно е, че човек, който твърди, че контролира мейнстрима на медиите, да казва, че имаме достъп до медиите.

От 1998 година през "Капитал" и другите медии, които контролира, за мен такива неща съм прочел. Институциите доказаха, че те не са верни. За толкова години едно извинявай не чух", коментира Цонев. 

По думите му, политикът е публична личност, той трябва да може да носи на клевети и не бива да съди журналист. "Нека той да ни съди няма проблем", добави Цонев. 

Списъкът на премиера, предаден на Прокуратурата
"Ако списъкът е направен по медийни разследвания, разбира се, Пеевски е обект на много разследвания и проверки.

Аз попитах Прокопиев в списъка ли е. Той каза, ако ми дадете данни, ще го включим.

Щом е правен по Гугъл, наред с Пеевски, излиза и името на Прокопиев. Щеше да е много интересно. 

Той пък направи една метафора. Направили сме списък от 19 и сме го предали на 20-я . Аз пък исках да му кажа да сложи и Прокопиев и да направи Блек джек - 21", каза Цонев. 

Що се отнася до реформите, засягащи отчетността на главния прокурор, заместник-председателят на ДПС заяви:

"На главния прокурор се отнема правото на надзор по законността. Това е правото, по което може да изземва дела, да ги преразглежда, да ги спира и да ги пуска. С нашето предложение той няма да участва и във ВСС.

Изземват му се функциите, които го правят всемогъщ. Няма да може да кадрува. третото, пък което ще може, ще може него да го разследват.

Прокурорът ще е с 25 годишен стаж , ще се избира и ще има имунитет, а след края на разследването ще бъде назначен във върховния касационен съд".

"Той ще стигне най-висшето кариерно развитие. Нямаме обаче нужните подписи да го внесем. Ще го публикуваме", каза Цонев, коментирайки съдебната реформа и искането за оставка на Гешев. 

"Представихме го първо в Брюксел, защото от там идват основните критики", уточни той. 

По думите му, ДПС в Европа има безупречен имидж, защото там няма кой да очерня партията. 

"И вие се заблуждавате по писанията на Капитал. Илхан Кючюк не е по ротационен принцип, имаше избори. Вицепрезидентът, който бе избран с най-много гласове, бе Илхан Кючюк. В Европа ДПС има страхотен авторитет. Няма кой там да ни рисува неверен образ", каза той. 

"Няма законопроект за реформа в съдебната система, който да не е бил подкрепен от ДПС. Сега предлагаме на управляващите всичките реформи в съдебната система ние да дадем гласовете си за тези реформи, защото за това има нужда от конституционно мнозинство и с нашите гласове ще стане. Нищо не искаме за тази подкрепа", продължи депутатът от ДПС. 

Следващият управител на БНБ
"В събота разбрах от източник от управляващата коалиция, че от "Продължаваме промяната" (ПП) готвят един професор от Сингапур (Илиян Михов), който е брат на шефа на ББР. Той беше ректор на едно много реномирано училище. Май му викаха училище за премиери, и май Прокопиев беше ходил там.

Същия човек през 2009 година Борисов искаше да го прави вицепремиер, но той се изказа против валутния борд, че бордът трябва да се промени. Да ни пази господ. Единственото, което ни остава, е стабилността на лева. Източниците ми са много сигурни", разкри Цонев.