Прекъсвате ми мисълта, не, че не мога да продължа, но не могат да разберат зрителите. Така зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев се обърна към водещите на сутрешния блок на Нова телевизия, тъй като те го прекъснаха с канонада от въпроси, докато той обясняваше какъв тип гласуване са искали ДПС.

Той поясни каква е разликата между сканирането на бюлетини и изваждането на разписките, както бе при машинното гласуване досега.

„В целия свят не са разписки, а са ценна книга. Защото може да се обжалват, да се контролира вотът. Това искаше ДПС и снощи щеше да се постигне, ако ДБ и ПП не бяха излезли от залата“, посочи още той.

По думите му не може да се поставя ултиматум „тези машини или никои други“.

„Ние може да нямаме доверие в тези машини, както те нямат доверие в хартията. Имаме доверие в скенера, защото имаме какво да проверим, а не някакви хвърчащи разписки. Ние нямаме доверие в тези машини и имаме право да нямаме доверие“, каза още Цонев.

„Доверието в изборния процес е по-важно от умората на тези вътре. Приехме предложението на ПП заплащането на тези хора да е ¼ от минималната заплата – около 200 лв. Това е едно добро заплащане“, коментира още той.

Тежка нощ в парламента, ето какви ги вършиха депутатите до първи петли, освен че пяха химна на крака

„Имаше по-добро решение от това снощното и се надявам, че ще има“, уточни зам.-председателят на ДПС.

Той коментира и евентуален бъдещ кабинет. По думите му в момента няма напредък.

„Няма нормален дебат в парламента и не само сега, а и в последните 4 парламента. Няма как нормално да се случат нещата, за които сме пратени там. Никой не ни прати в парламента да копаем окопи и да се скрием в тях“, посочи той.

Мен ако питате е възможно още с първия мандат да се направи правителство, но тези окопи и разделителни линии се чертаят още от изборната нощ, вместо да се търсят близките политики. Не съм виждал в цялата си кариера толкова ясно изразено желание на българите. Те не питаха за инфлацията, а казваха идете и направете правителство, решете проблемите“, изтъкна Цонев.

Той уточни, че не са водени разговори с ГЕРБ за подкрепа за първия мандат.

По думите му твърденията, че няма смисъл да се предлага правителство от ГЕРБ без подкрепа на ДБ е „слабо, бягане от отговорност“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук