До късно през нощта депутатите продължават дебата по промените в Изборния кодекс. Асен Василев отново настоява за изборен район "Чужбина" и призова депутатите да дадат насоки на ЦИК как да изработи методологията. По думите му националното преброяване трябва да бъде отразено при преразпределение на мандатите.

Василев уточни, че ГРАО и МВР могат да установят кои български граждани не са били на територията на страната през последната година, сега бил моментът да се изчистят мъртвите души от списъците.

"Душата живее вечно за разликата от тялото и то не само според християнството, а във и трите монотеистични религии. Това малко да разведрим обстановката и за коректност", вметна Йордан Цонев от ДПС.

ГЕРБ няма да си оттеглят предложението за само 31 избирателни района, но няма да го гласуват в зала, както вече са обещали. Това съобщи Десислава Атанасова.

За гласуването в чужбина и секциите тя посочи, че в настоящия закон ще е трудно да се внесе методиката за разпределение на мандатите като редакция.

"Надявам се, че този въпрос - какви избирателни списъци ще се формират, колко мандати и откъде от България ще бъдат отнети за Чужбина, както и методиката, трябва заедно да обсъдим. Но моля да е в по-спокойна атмосфера, да се сформира работна група с ЦИК и ГРАО, ако трябва МВР да участва. Да няма ощетени български граждани в България и ощетени райони тук. Никой не е правил преброяване на българските граждани, които живеят в чужбина", настоя шефката на ПГ на ГЕРБ.

Асен Василев прие, че мъртви души може да не е подходящ термин. Той посочи като такъв мъртви гласоподаватели. Депутатът от ПП отново настоя да се ползват регистрите на службите, за да се засече каква част от българите са в чужбина и не са се прибирали в страната 6 месеца или година и това "да бъде служебното преброяване на българските граждани", а след това на база на данните да се разпределят мандатите.

ЦИК определя мандатите за район чужбина, използвайки данни от ГРАО и МВР за хората, които не са влизали в страната последните 6 месеца, каза още той. 

Мирослав Иванов от ПП се опита да захапе ГЕРБ за бързането на внасянето на промени в Изборния кодекс и призивите им да не се бърза с методологията за изборен район "Чужбина". Той подчерта и липсата на експертен дебат.

"Това, че ще се върне хартиената бюлетина, го говорим от април 2021 г.", настоя Чолаков. По думите му темата не е никак нова и е една от най-много обсъжданите в обществото.

Изходният код от машините ще се дава на партиите максимум 10 дни преди деня на вота, решиха още депутатите.

Одобрено беше след края на изборния ден, до 24 часа след това, да се прави извадкова проверка на криптографските идентификатори както пред наблюдателите, така и представители на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори

Отхвърлена бе идеята на "Възраждане" за видео заснемане на целия изборен ден, а записите да бъдат част от изборните книжа. Не мина и предложението им ЦИК да не използва "Информационно обслужване" за въвеждането на изборните резултати.

ЦИК няма да качва на сайта си имената на техниците, които отговарят за машините.

Централната избирателна комисия, подпомагана от министъра на електронното управление, предоставя достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване, както и всички други софтуерни инструменти, приложими в изборния процес, в т. ч. за въвеждане на данни и изчисляване на резултата, на лица, посочени от партиите и коалициите, получили над четири на сто от действителните гласове на последните  парламентарни избори, решиха още депутатите с част от приетите на второ четене текстове от Изборния кодекс.

Депутатите приеха поредица от редакционни поправки, сред които всяка от партиите и коалициите да могат да посочат не повече от три лица, които да имат достъп до изходния код и документация, предоставяна от ЦИК. "Достъпът по ал. 1 не се предоставя 10 дни преди изборния ден", предвиждат приетите редакции.

Не бе прието предложението на "Възраждане" ЦИК да определя условията и реда за извършване на видеозапис в секционните избирателни комисии, без да се нарушава тайната на вота, през целия изборен ден, включително и при преброяването на гласовете във всички секционни избирателни комисии, като видеозаписът се записва върху технически носител, който се приобщава към изборните книжа, техническото осигуряване на видеозаписа се извършва от Министерския съвет.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук