За фалита на КТБ е виновен собственикът на банката и това е доказано. Това обяви Йордан Цонев, член на ръководството на ДПС, народен представител от партията и участник в съвещанието при президента Росен Плевнелиев от 29 юни (неделя) 2014 година, чиято стенограма бе разсекретена през седмицата.
Цонев коментира, че има разочарование след оповестяването на документа, тъй като са били създадени фалшиви очаквания за него, а за да разберем по същество това, което се говори в стенограмата: "Трябва да се проследи, да се припомни хронологията на събитията, защото сама по себе си тя не казва нищо на хората, които преди три години дори не са участвали и не знаят какво се е случило. А както видяхме, участниците не помнят какво са говорили и какво се е говорило на тази среща. Защото никой от тях не си направи труда да отиде да я прочете и да си опресни спомените за тази среща. Аз го направих", каза той пред БНР.

Цонев припомни, че в седмицата преди срещата, КТБ е поставена под особен надзор по искане на нейното ръководство, а дни по-късно срещу банковата система и конкретно срещу няколко търговски банки е била проведена много сериозна атака през медии и интернет канали.

Йордан Цонев посочи, че има информация кой стои зад тази атака, но не може да я оповести, защото все още не е внесен обвинителен акт. Той подчерта, че е съществувала реална заплаха от крах на банковия сектор у нас: "За да бъдем коректни към тези, които смятат, че е страшен грях да се говори за банкова ваканция през това време, ще кажа, че – да, говореше се и в тези условия, в които беше попаднала банковата система, и сега да попадне – аз пак бих го говорил. Това беше най-лошият вариант, но малко по-добър от варианта поставяне под особен надзор на 5-6 банки", допълни Цонев. 

Депутатът припомни, че на 27 юни вече е имало паника сред населението и стопанските субекти и за няколко часа са били изтеглени около 850 милиона: "Като само 800 бяха от една банка и тя удържа на този натиск, Атаката беше сериозна, бяха засегнати една трета от банките в страната. Особено тежко 5-6 от тях. За да разсея всякакви съмнения, имаше и чуждестранни банки, които бяха засегнати. След което бяхме изправени - в петък следобед, в два неработни дни - събота и неделя, да решим как ще постъпим в понеделник сутринта, когато паниката щеше да продължи, тъй като тегленията бяха спрени поради изтичане на работното време в петък" - така Йордан Цонев описа условията, в които се провежда срещата при президента, като посочи, че е имало няколко варианта за действие. Единият е БНБ да рефинаснсира търговските банки, изпаднали в затруднение, което обаче е забранено от Закона за валутния борд. България, която не е член на Еврозоната, не може да разчита и на помощ за финансиране от ЕЦБ, затова остава правителството, което да издаде краткосрочна емисия ДЦК и само за два дни трябва да получи разрешение от ЕК за държавна помощ към засегнатите банки: "След като получихме устното разрешение на ЕК (в неделя) около обяд (същия ден) ние вече имахме решението – а то беше най-доброто – да рефинасираме банките, да успокоим хората и да спасим банковата система от системна криза". 

По отношение на това кой носи вина за фалита на КТБ Йордан Цонев беше категоричен: "Всички знаем много добре кой е виновен – доказано е от всички действия, които се извършиха от международни експерти, от одиторски компании и т.н. – че с банката е злоупотребяване и че тя използвана за лични цели от собственика – парите на вложителите. Ако една банка е изграждана от собственика като финансова пирамида с благосклонното съдействие на мениджмънта – ясно е кой е виновен". 

До десетина дни се внася обвинителният акт, допълни Йордан Цонев.