Илиана Беновска: Г-жо Фандъкова, каква е процедурата и в какъв срок СОС ще вземе решение за това Перник да се снабдява с вода през Мало Бучино чрез „Белмекен“ през „Бели Искър“?
 
Йорданка Фандъкова
: Първо да поясня, че в момента в Столична община официално предложение от Министерски съвет няма. Знаете, че в събота на заседание на Министерски съвет беше представена идеята на държавата да помогнем за решаване на кризата в Перник, като СОС подкрепи и гласува преминаването на количества вода от водосбора на „Белмекен“ към Перник, с изграждането разбира се на допълнителна връзка.

Още веднага поисках лично ресорните министри да се срещнат с общинските съветници от ресорната комисия именно за това, за да могат да се зададат всички въпроси, които задават гражданите на София, така че да се гарантира, че няма да има никакъв риск за София при взимането на това решение.

Разбира се техническите гаранции това са спирателният кран, за който говореха всички, защото цялото водоснабдяване на София се контролира в реално време с техническите средства в центъра на „Софийска вода“, за който поканих общинските съветници да посетят и да видят и всъщност тази гаранция поисках и аз.

Ние трябва да знаем във всеки един момент какви количества влизат в язовир „Бели Искър“, какви количества излизат оттам, какви количества се предоставят съответно на Перник, какво е състоянието на водоснабдяването в София и във всеки един момент, ако има по различни причини, не казвам, че причината е това решение, може да има различни причини при които да се получи дисбаланс, веднага да може да се спре крана.
 
Илиана Беновска
: Кажете конкретно кога ще бъде взето решението?
 
Йорданка Фандъкова: Извинявайте, исках само да обясня това. Така че първото нещо е Министерски съвет да вземе своето решение, така че общината да получи предложението на Министерски съвет, достатъчно ясно, достатъчно конкретно, аргументирано, за да може да се подготви доклад, който да се внесе в общински съвет. Тогава ресорните комисии и СОС трябва да вземат своето решение.
 
Илиана Беновска: Колко време ще трае тази процедура?
 
Йорданка Фандъкова: Всичко зависи от това кога ще получим предложението.
 
Илиана Беновска: Ами Министерски съвет ако тази срадя например го дадат, в четвъртък вие имате сесия на общинския съвет. Вероятно няма да стане тогава.
 
Йорданка Фандъкова: Разбира се при извънредни ситуации има процедури, но нека да изчакаме, да видим предложението, да видим какво ще бъде то, каква необходимост ще има от допълнителна информация и в зависимост от това ще можем да предложим някакъв срок.
 
Илиана Беновска: Да, но какви са технологичните срокове, ето това питам, колко време ще е технологиният срок, кажете го технически?
 
Йроданка Фандъкова: Различни са вариантите, ако въпросът е извънреден, докладът може да влезе директно на сесия на общински съвет, ако е достатъчно ясен. Отново казвам, ако предложението е ясно и докладът може да се подготви бързо, това на практика може да стане много бързо. Ако обаче има въпроси, тогава трябва да се изяснят тези въпроси.

Отново ще повторя, защото наистина това е много важно – хората в София да са спокойни и сигурни, че Столична община няма да допусне да има риск за града. При тези условия аз съм готова да съдействаме, да помогнем и съответно да ускорим процедури. Ако обаче има неизяснени въпроси, тогава ние ще изискаме те да бъдат изяснени.
 
Илиана Беновска: А забелязахте ли, че общинските съветници, които присъстват тук, са неподготвени за този разговор, те задаваха въпроси, които са известни на най-обикновения човек? Как ще преодолеете това?
 
Йорданка Фандъкова: Позволете ми да не коментирам политици.
 
Илиана Беновска: Политици?
 
Йорданка Фандъкова: Общинските съветници са политически лица, така че кога те се готвят и как се готвят аз не мога да коментирам и не бих искала разбира се.
 
Илиана Беновска: Добре, понеже е важно за Перник, а е важно и за нас като хора, не като граждани, ако тази сряда имате решение на Министерски съвет със съответно годен доклад, в четвъртък може ли да влезе в заседанието като извънредна точка това решение?
 
Йорданка Фандъкова: Теоретично е възможно, но пак казвам, зависи от съдържанието на самото предложение.
 
Медия: Правилно ли Ви разбирам, че Вие излишен риск няма да поемете?
 
Йорданка Фандъкова: Категорично! Това е абсолютно условие, заедно разбира се с редица други условия, които ще влязат в този доклад, който ще подготвим, защото за мен разбира се е важно ние да мислим и дългосрочно за водоснабдяването на града. При тези климатични промени е безотговорно да стоим и да сме доволни от това, че към момента и за години напред София няма да има проблем, защото годините си минават, а проблемите и условията се променят.

Затова допълнително водоснабдяване от „Огняново“, гарантиране на ремонта на стената на „Бели Искър“, за да може още количества там да влизат и разбира се връзката между двата водопровода, това ще гарантира нови възможности за София.
 
Илиана Беновска: А ако се наложи софиянци да сме солидарни към Перник и да търпим малко безводие, как гледате на този въпрос, мъничко?
 
Йорданка Фандъкова: Аз не мога да допусна безводие в София и не може въобще да става дума за това, такъв вариант няма и затова и реагирах на спокулациите на една от общинските съветници, която говори за някаква извънредна ситуация в София. В София извънредна ситуация няма, няма опасност да има, защото в София има достатъчно количества вода, които са за години напред, отново ще кажа. Данните, числата ги чухте, видяхте, можете да ги проверите и сравните, за да се убедите, че такава опасност няма!