Работим за разширяване на постановленията за обучение на деца от български произход от т. нар. исторически диаспори. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, предава "Фокус".

„През последните две години се срещнах с повечето български общности в Западните покрайнини, Украйна и Молдова. Те споделиха, че са благодарни на българската държава, че има специална възможност чрез постановления на Министерски съвет младите хора да завършат своето висше образование в българските университети, за което българската държава отпуска и специални стипендии. Тези постановления са твърде остарели, те са някъде от 90-те години, ремонтирани са няколко пъти, но се нуждаят от актуализиране и осъвременяване“, обясни Илияна Йотова.

В Министерството на образованието и науката вече има създадена работна група, която работи по промяна на тези текстове, за да може постановленията да бъдат в услуга на младите хора, избрали да учат в България, каза още тя. По думите на Илияна Йотова от една страна това е важно заради самия учебен процес в България, а от друга страна пред младите хора има много административни пречки заради разминаване на текстовете в различните закони. „Нашето желание бе да огледаме тези проблеми от всички страни и така да бъде ремонтирана нормативната база, че когато България реши да заложи на тези млади хора, административните пречки да се минимализират, за да могат безпрепятствено да учат у нас“, допълни вицепрезидентът и изрази благодарност към участвалите в срещата, на която са обсъдени конкретни предложения както по отношение на самия учебен процес, така и по отношение на пребиваването на тези млади хора с български произход в нашата страна.

Предстоят още разговори, защото към тази инициатива интерес проявяват и работодателските организации, посочи Илияна Йотова. Част от предложенията са свързани с по-активна рекламна кампания на висшите учебни заведения, полагане на изпит по български език, възможност за обучение по български език на приетите студенти, опростяване на пребиваването на младите хора у нас чрез постоянно пребиваване в годините на обучение в България или издаването на специална виза за студенти. „Това не е проблем на 2 000 студенти, които идват да учат в България, това е въпрос на националната ни политика за сънародниците ни за запазване на българщината“, обясни Илияна Йотова.

„Ще работим по реализиране на идеята постановленията за обучение на деца от български произход от т. нар. исторически диаспори да бъдат разширени и да се даде възможност и на други деца от цял свят, родени в България, да имат възможност да се върнат. Толкова много любов има към България в тези деца, а ние някак си не успяваме да ги привличаме достатъчно и да ги предпазим от бюрократични спънки. Сега сме на прав път, имам увереността на всички, от които това зависи“, добави вицепрезидентът Илияна Йотова.