Жан-Клод Юнкер заяви, че ще подаде оставка, ако генералният секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер бъде принуден да оваканти поста си. Юнкер е направил изявлението пред свои високопоставени колеги в Европейската народна партия (ЕНП), пишат световните медии.

На 21 февруари Мартин Зелмайер стана генерален секретар на Комисията, което е най-висшият административен пост в институцията. Допреди това назначаване 47-годишният Зелмайер беше началник на кабинета на Юнкер. 

Това назначение бе разкритикувано от Европейския парламент, чиито депутати зададоха 130 въпроса за обстоятелствата на номинирането му и спазването на вътрешните правила. Комисията се ангажира да отговори на въпросите този уикенд.

Юнкер е казал на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и председателя на ЕНП Жозеф Дол, че е разочарован от липсата на подкрепа за Зелмайер от групата на ЕНП за повишението му.

Разговорът се е провел миналия четвъртък, в кулоарите на заседанието на ЕНП преди срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел. Юнкер, Зелмайер и Таяни са членове на ЕНП – най-голямата партия в ЕП. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!