На 18 ноември 1998 г. Висшият съдебен съвет избира Бойко Рашков за главен прокурор. На 15 януари 1999 г. президентът Петър Стоянов връща кандидатурата на Бойко Рашков обратно във Висшия съдебен съвет, пише във Фийсбук юристът Димитър Стоянов, цитиран от  tribune.bg

По думите на президента новият главен прокурор трябва да даде сигурност на хората, да внесе успокоение в обществото и не трябва да бъде политически и партийно обвързан. Той трябва да бъде професионалист и да има чиста репутация. Съдейки по върнатата кандидатура това явно са качества, които Рашков не притежава.

Според депутата от СДС Петър Рафаилов изборът на Бойко Рашков е прибързан и незаконен. ВСС не са се съобразили с изискванията на действащия съдебен закон. Не е била налице нито една от петте законови предпоставки да бъде проведен избор. Изборът на Висшия съдебен съвет е окачествен като прибързан. Защо са бързали кадровиците да изберат Рашков не е ясно.

Да не се подписва указ за назначаването на Бойко Рашков призовава и Светослав Лучников. Според него при избора на Рашков Висшият съдебен съвет е нарушил закона.

„Отказах назначаването на Бойко Рашков за главен прокурор заради смущаващия му избор“, казва в свое интервю от 29 януари 1999 г. и президентът Стоянов. Изборът на главния прокурор, по думите на Петър Стоянов, трябва да се извърши „спокойно, задълбочено и с отговорност за съдебната власт, към която има толкова много очаквания“. Нещо, което отсъства при процедурата по избор на Бойко Рашков.