Процедурата по връчването на третия мандат на Реформаторския блок е опорочена. Причината е, че няма никакво писмено доказателство, че зам.-председателите на СДС Румен Христов и Костадин Марков, Борислав Великов (лидер на БНД) и Александър Христов (от Постоянното присъствие на БЗНС) са упълномощени да представляват парламентарната група на РБ.

„Има дефект във връчването на третия мандат. Съпредседатели на парламентарната група, която получи мандат за сформиране на правителство, са Найден Зеленогорски и Радан Кънев. Да видяхте някого от тях на церемонията при президента за връчване на мандата? Ако те не присъстват (като съпредседатели те представляват парламентарната група), би следвало да има специално решение на парламентарната група кои ще са лицата, които от името на групата ще поемат мандата. Ако има такова решение, би следвало да го връчат на президента, така както постъпи ПГ на ГЕРБ и тази на „БСП – Лява България“. Решението показва, че те имат правото да получат мандата. Процедурата с връчването на мандата стана водевилна“, коментира конституционалистът проф. Пламен Киров, цитиран от "Труд".

„Абсурдно е хора, които не носят решение, че са упълномощени да представляват парламентарната група, да получат мандат. Смятам, че в случая има нарушаване на конституцията“, категоричен бе и друг професор по конституционно право Георги. Близнашки.

„Няма изискване да бъдем писмено упълномощени, защото тези, които взехме мандата, сме обикновени преносители“, обясни зам.-председателят на СДС Румен Христов. „Решението да опитаме да съставим правителство бе взето на Изпълнителен съвет, на който присъства и парламентарната група. Не е необходимо да бъдем упълномощавани. В конституцията също липсва такъв текст“, допълни Христов. Той разясни, че ГЕРБ и БСП са носели папки при влизането на „Дондуков“ 2, защото в тях е било решението на формациите да върнат дадения им мандат. Румен Христов каза, че представителите на РБ следващия път също ще са с папка – или с връщане на мандата, или списък с предложения за министри в правителство с техния мандат.