До края на годината служителите на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО) ще получат допълнителните възнаграждения за постигнати резултати, по силата на специалните наредби за това, които действат от 2023 г. Това стана ясно на среща между заместник-министъра на правосъдието Георги Николов със синдикатите от системите на две главни дирекции, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Оттам допълват, че от края на миналия месец Георги Николов е ресорен зам.-министър на ГДИН и Държавно предприятие „Фонд Затворно дело“.

По време на разговора е засегната и темата за 12-часовите смени на работа, като Николов е посочил, че е впечатлен от финансовите резултати след преминаването в този режим на работа в затворите.

"Разговарях с няколко началници на затвори и всички те са на мнение, че това е добро решение", добави той.

Синдикатите поставиха основни въпроси като тези за допълнителните възнаграждения за специфични служебни дейности, за средствата за храна, други социални плащания. Както и защитата на служителите и вижданията за затворническото общежитие „Кремиковци“. Николов посочи, че идеята за „Кремиковци“ е да се запази основната част на общежитието, а материално остарелите помещения да бъдат премахнати.

През май тази година на много места в страната надзиратели и служители на затвора в София излязоха на протест с искане да се върне 24-часовият режим на работа, да се подобрят условията на труд, както и да се наемат допълнително служители. Новите 12-часови смени бяха въведени от служебния министър Крум Зарков.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук