Българските скандални бизнесмени, които дирижират фабриката за фалшиви новини, произведоха класическа верига от манипулации. В нея бе навърза името на депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. Става въпрос за интервю на една от съкратените продуценти в бутиковото предаване на БНТ „Денят започва с култура“ Весела Петрова. Тя твърди, че са я освободили от поста, след като представили „Бялата книга“ на скандалните издатели, пише в. Монитор.

Самата книга е пълен с клевети пасквил по адрес на Пеевски, представянето й беше съпроводено с брутална цензура, тъй като на събитието бяха допуснати само „правилните“ медии, финансирани от скандалните бизнесмени Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев и Цветан Василев. Във въпросното предаване на БНТ пък т.нар. книга беше рекламирана едностранчиво, тъй като поканени бяха само авторите й, а не и представители на засегнатите от очевидните лъжи в нея.

И това, както най-нагло твърди самата продуцентка в рубриката на предаването, посветена на свободата на словото. Ако оставим настрана обаче лицемерието, лъхащо от самото интервю, интересно е да се види механизмът на веригата от фалшиви новини, която се създаде чрез него. Нито дума няма по адрес на Пеевски в самото интервю, публикувано в малотиражката на Газовия барон Сашо Дончев „Сега“. „Клуб Зет“ на Огнян Донев обаче го препечатва в интернет, добавяйки от свое име входящо каре, в което вече е споменато името на Пеевски.

Цялата статия може да прочетете на сайта на в. Монитор.