"Първата ми официална визита като премиер на новото правителство очаквам да бъде в България и там да се срещна с министър-председателя Бойко Борисов.

На тази среща ще обсъдим темата за Гоце Делчев". Това каза македонският премиер Зоран Заев в Скопие, предаде БГНЕС.

“Очаквам, не по-късно от 10-ти ноември да има среща. Разбира се, че аз искам да посетя България и това да бъде моята първа официална визита като министър-председател на новия кабинет. Ние наистина имаме въпроси за решаване и по-точно Гоце Делчев като историческа личност. На 10-11 ноември ще се състои среща на върха в София, част от Берлинския процес, на която България е домакин.

Тези дни очаквам обратна информация от България, за да може да поговорим за подготовката на Берлинския процес и за този открит въпрос”, каза още Зоран Заев.

Според него "добре е, че съвместната историческа комисия работи върху намирането на общо решение" и той очаква да има предложения за разрешаване на този проблем.

"Нашето желание е да се срещнем час по-скоро и да намерим решение на този въпрос. Да се подготвим и да имаме отлична организация на Берлинския процес покрай COVID-19 и в края на тази година да имаме първата междуправителствана конференция", каза още македонският премиер.

На въпроса какъв е Гоце Делчев – българин или македонец, Заев отговори: "Гоце Делчев е македонски революционер, но в същото време е факт, че в България той се счита за български революционер. При нас има град Делчево.

В България има град Гоце Делчев. Има негови паметници и при нас, и при тях. Заедно с Бойко Борисов се поклонихме пред паметника на Гоце Делчев, но и пред неговия гроб в Скопие. Това са действителността и фактитe", каза той.