Техните елити трябва да вървят по този път и да вървят напред. Ние сме готови да показваме поискана помощ и в същото време сме добронамерени. Всичко зависи от техните елити. Това заяви премиерът Бойко Борисов по отношение на срещата си с македонския премиер Зоран Заев и реакциите в южната ни съседка в ефира на Нова телевизия.

Той обясни какъв е механизмът за договора за добросъседство между двете страни и кога ще бъде изпратен в ЕС.

По отношение на поклонението пред паметника на Самуил Борисов каза следното:

„Аз смятам, че това беше от една страна смел, от друга най-обикновен европейски ход. Отидохме и се поклонихме на паметника. В историята ясно е казано кой кой е. Аз разсъждавам по друг начин: Важен е поклонът пред Самуил, а отдолу какво пише. Аз съм обещал че в деня, когато се чества Илинденско-преображенското въстание ще отида в Македония“, посочи още той.

Що се отнася до поканата на Радев към Путин за посещение у нас и дали е нарушен етикетът като не му е казал, Борисов заяви, че няма такова нещо.

„Президентът Радев може да кани когото си поиска, на ниво президент. Разбира се, ако покани премиер, трябва да информира и мен. Обратното, когато ме поканят мен в Европа – Макрон, Щанмайер, аз се обаждам и му казвам, питам го да предам ли поздрави. Той си е президент и кани президент. Ако покани Медведев и не ми каже, ще наруши протокала“, заяви министър-председателят.

Загрижена за правата на гейовете Ани Цолова попита премиера за отношението му към тях, тъй като само той досега не бил коментирал темата за прайда. Ето какво отговори Борисов: 

„Ние сме в отлични отношения с тях. Първите разрешения за това метроприятие аз ги издадох. И сега имахме покана с Томислав Дончев. Това е прието вече по света, сега идва и в Европа“, заяви той, но уточни, че чак толкова време да отиде няма.

„Какво да ви кажа – чак толкова да се парадира. Поне моето впечатление е, че никой не се впечатлява чак толкова от тяхната ориентация. Нито в едната, нито в другата посока трябва да се прекалява“, отсече Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!