Ирина Бокова бе на второ място, но страната ни не я подкрепи. Това заяви лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев в преадаването "Събуди се" по Нова телевизия.
По повод на това твърдение в ефира се включи евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачки.

"Госпожа Бокова не е на второ място, това е техническа грешка! Г-жа Бокова много добре знаеше, че ще има вето от Великобритания и САЩ. Тя нямаше абсолютно никакъв шанс. Използва се провалът на Бокова за политически цели точно преди изборите", заяви Ковачев.

Създадохме поредният голям скандал. Това е невиждан провал във външната политика на България. От самото начало кампанията на Ирина Бокова се саботираше. Имам информация, че самият външен министър е работил срещу нея. Тя имаше шансове. Ирина Бокова има голям авторитет. Всички кандидати имаха подкрепата на своите държави. Самият начин на смяната на кандидатурата на Ирина Бокова беше унизителен за нея. Това е много тъжно. Пропуснахме уникален шанс и някой трябва да понесе отговорност, каза още бившият премиер.

"Цачева няма да е силен президент, а лоялен. Ако можеше, нямаше да има изобщо предизборна кампания. Това е в интерес на ГЕРБ. Шест месеца чакахме какво ще роди планината. И накрая от ГЕРБ обявиха Цецка Цачева", заяви Станишев.