С чиста съвест гласувах „за“ френското предложение. Това е добър ден за България. Това заяви в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър Екатерина Захариева.

„Отношенията ни със Скопие не са просто двустранен въпрос и дребно заяждане. Това е съществен проблем. Дискриминацията в Македония, неспазването на правата на българите и насаждането на език на омразата са огромен проблем“, каза тя.

По думите й Франция е положила страшно много усилия.

„Скопие е задължено да представи пътна карта за спазване на правата на общности и малцинства по време на целия преговорен процес. Всяка година те ще трябва да дават доклади за това“, каза Захариева.

„По отношение на езика не е това, което можем да постигнем на 100%, но реално така не признаваме македонски език. България никога не е искала Скопие да каже „това е български език“. Ние искаме да признаят, че това е български диалект“, каза тя.

„Гаранцията идва от това, че това става част от преговорния процес“, подчерта още депутатката от ГЕРБ.

„Вотът на недоверие си е навременен. Ние внесохме когато трябваше – видяхме отчета и какво прави това правителство. Бяхме ужасени, нямаше повече как. Държавата е водена към катастрофа“, подчерта Захариева и добави, че все пак коалицията сама се е разпаднала.

Тя укори ПП за това, че четири месеца са тупкали топката по казуса за РСМ.