"Един от най-важните уроци от пандемията от коронавируса е, че имаме нужда от повече сътрудничество между страните от региона, както и между тях и Европейския съюз. Нуждаем се от единство, солидарност и подкрепа повече от всякога, за да спрем разпространението на инфекцията и да се справим най-ефективно с тежките социални и икономически последици, предизвикани от пандемията“, това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на видеоконферентна среща с колегите си от Гърция, Румъния, Словения, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово.

Премиерът обяви как ще се пътува до Сърбия и Гърция и ще има ли 14-дневна карантина БЛИЦ TV


Българският външен министър подчерта значението на състоялата се на 6 май онлайн Среща на върха ЕС-Западни Балкани като знак за подкрепата на европейската перспектива на страните от региона и открои добросъседските отношения като ключови за напредъка на страните по пътя към интеграцията.

Във връзка с преодоляването на социално-икономическите последици от пандемията министър Захариева подчерта, че е важно да бъде използван потенциалът на съществуващите рамки за сътрудничество - Берлинския процес, Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа / Съвета за регионално сътрудничество, Централноевропейско споразумение за свободна търговия. Тя изрази увереност, че предстоящата до края на годината среща в София в рамките на Берлинския процес ще допринесе за видими резултати в този контекст.

Основна тема на разговора, организиран по инициатива на гръцкия външен министър Никос Дендиас и външния министър на Република Северна Македония Никола Димитров, бяха социално-икономическите последици от пандемията на Балканите и мерките за тяхното преодоляване. В разговора се включиха и генералният секретар на Европейската служба за външни действия Хелга Шмит, еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархели и Гордан Гърлич-Радман, външен министър на Хърватия, която в момента е председател на Съвета на ЕС.

"През последните месеци доказахме, че Западните Балкани са част от Европа. Видяхме множество примери за сътрудничество и от двете страни", каза министър Захариева и допълни: "Задълбочавайки това сътрудничество, може да излезем от кризата по-силни от преди".

В рамките на видео срещата външните министри на България, Гърция, Румъния, Словения, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово приеха декларация, в която се препотвърждава стратегическото партньорство между ЕС и страните от Западните Балкани и се очертават съвместни действия за преодоляване на последиците от COVID-19 в сектори като здравеопазване, транспорт и туризъм.

Те се обединиха около мнението, че възстановяването на движението, отварянето на границите и отмяната на наложените мерки трябва да бъде постепенен и координиран процес.

В здравния сектор външните министри се договориха за засилено сътрудничество, като се предвижда създаване на регионална мрежа от здравни заведения, които да работят съвместно по лечението на пациенти, а също и за безопасното възстановяване на туристическата дейност, която е значима за икономиките в региона.