Външният министър Екатерина Захариева коментира в студиото на "Още от деня", че България не подкрепя икономически санкции срещу Турция заради военната интервенция в Сирия. Въпреки това, тя определи ситуацията като "притеснителна".


Тя коментира и блокирането на началото на преговорите за членство със Северна Македония и Албания и заяви, че отлагането им би било грешка.

Екатерина Захариева припомни, че кюрдите са били тези, които са водили на терен борбата с Ислямска държава. А изтеглянето на военните от региона американският президент е аргументирал с това, че борбата с Ислямска държава е приключила.

"За тази военна интервенция на Турция в Сирия, изобщо за създаването на зона до границата в Сирия, Турция настоява от повече от година и половина", допълни Захариева.

Българският външен министър определи Турция като важен партньор и изтъкна, че България подкрепя воденето на диалог по темата:

"В Европейския съюз обсъждахме темата в понеделник на Съвета на въшните министри. Истината е, че Европейският съюз призовава за диалог с Турция. Турция е важен партньор, важен съсед на България, съюзник е в НАТО. ЕС подчерта ролята на Турция по отношение на приемането на почти 4 милиона бежанци, това е голяма тежест. България настоя да се спазва стриктно споразумението с Турция, което всъщност доведе до де факто нула миграционен натиск на българската граница".

Въпреки това, Захариева посочи, че тази операция е наистина притеснителна.

"Какво е притеснителното - тази интервенция може да доведе до увеличаване на миграционния натиск. И какво ще стане с джихадистите, които са задържани в момента, над 10 хиляди са?", каза тя.

Българският външен министър посочи, че битката с Ислямска държава не е приключила.

"Да, териториално може да изглежда наистина, че глобалната коалиция срещу Ислямска държава има успехи, но в никакъв случай като цяло не е приключила битката. Има данни, че част от тези джихадисти от Сирия са преминали в южната част на Либия. Част от тях в Тунис", обясни още Захариева.
Тя посочи, че приемат опасенията на Турция, но за България военната интервенция не е начинът за разрешаване на проблема и допълни, че България не подкрепя икономическите санкции срещу южната ни съседка:

"България не подкрепя икономически санкции (срещу Турция - б.р.). Не считаме, че това би допринесло за диалога, който искаме да водим с Турция."

Захариева допълни, че повечето държави в Европейския съюз също не подкрепят икономическите санкции.

Причина за тревога за голяма миграционна вълна в момента според Захариева няма, въпреки че има вътрешно разселване вследствие на конфликта:

"Към понеделник има 140 хиляди вътрешноразселени лица и около 400 хиляди със затруднен достъп до чиста питейна вина. Това, което взехме като решение на въшните министри, беше Европейският съюз внимателно да следи ситуацията и при необходимост веднага да реагира и с хуманитарна помощ."

Захариева коментира и евентуалното отлагане на започването на преговори със Северна Македония и Албания за членство в Европейския съюз.

"Въпреки че Съветът на министрите не успя да вземе решение по тема разширяване, лидерите могат да направят това. Считаме, че ще бъде наистина голяма грешка и ще дестабилизира целия регион отново да бъде отложено вземането на решение за започване на преговори", изтъкна тя.

Захариева подчерта, че преговорите са един дълъг процес.

"България подкрепи започването на преговори. Това няма общо с нашата преговорна рамкова позиция, която утвърдихме. Тя е: Да, ще подкрепим започването на преговорите, но по време на целия преговорен процес като хоризонтална политика ще следим изпълнението на добросъседските отношения, на договора, с много ясни условия по тях."

Захариева допълни, че одобряването на преговорната рамка става с абсолютно единодушие, тоест няма как мнението на някоя държава-членка да не бъде чуто.

По отношение на казуса с Джок Полфрийман, Захариева е изразила мнението и пред дипломатическото представителство на Австралия в Атина, че той не трябва да влияе на отношенията между България и Австралия.

"Това е един съдебен казус. Аз вярвам в българската съдебна система. Не би трябвало никой да оказва натиск. Той е с подписка. Нека да изчакаме съдебният състав да се произнесе", каза още тя.

По въпроса с Брекзит, Захариева коментира, че следващите часа са наистина решаващи от гледна точка на евентуално споразумение, което може да бъде договорено утре.

"Имаме от последните няколко дена някакви надежди за подреден Брекзит. Преди малко и председателят на Европейския съвет господин Туск обяви, че има причини за оптимизъм. Но все пак следващите няколко часа са решителни."

Екатерина Захариева е разговаряла с британската посланичка у нас във връзка със скандала, случил се по време на мача между България и Англия. Тя коментира, че случилото се е имиджов удар върху България, но не приема да бъде заклеймяван целия български народ като расистки.