Някои казаха, че не е достатъчно критичен доклад. Това, което според мен е важно, е личната интерпретация. Аз виждам обективен доклад, който ясно посочва напредъка на България и ясно посочва оставащите дефицити. Това заяви външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева в телевизионно интервю. 

"Всички държави, очевидно, имат преимущество и дефицити. Трябва да имаме тясно взаимодействие вътре в държавите. Целта на комисията не е да назидава някой, а да си помагаме и да се борим с дефицитите", допълни тя. 

Министър Захариева сподели, че усещането и желанието на европейските граждани е да се борят с този парламент.

"73% от европейските граждани считат, че техните държави не се борят достатъчно ефективно с корупцията. България стои близо до високия процент, за съжаление", обясни вицепремиерът.  

"Започнати са много дела по високите етажи, но негативното е, че все още няма нито едно приключено. Има съдебен процес, право на защита и да приключи съдебния процес. Ще предложим пред Венецианската комисия нов проект за отчетността на главния прокурор.

Споменава се структурата на ВСС. Ние предложихме да се разделят двата съвета и да се намали квотата, която назначава в парламента. Трябва да сме сигурни, че това е правилния механизъм и ще даде резултат, затова ще изчакаме мнението на Венецианската комисия.

По-добре да загубим месец-месец и половина да изчакаме отговор, отколкото после 10 месеца да се чудим дали това е добре
", каза Захариева.  

"Отчетено е, че имаме СЕМ, но трябва да бъде по-добре финансиран. Има регистър със собствениците на медиите, но това, което е отчетено като критика е че не се забранява със закон политически партии и хора във властта да нямат медии. Подчертавам, че само ГЕРБ няма собствена медия. Собствеността на медиите е изключително важна. Ще се водят дебати на темата дали политически лица трябва да притежават медии", обясни вицепремиерът.