Надявам се, когато бъдат приети измененията в закона, да решат проблемите и българските граждани да чувстват, че съдебната система работи справедливо. Наясно съм, че за да заработи пълноценно, ще е нужно време. Целта е да засилим независимостта на съда, а на прокуратурата – нейната отчетност.

Това заяви бившият министър на външните работи и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева в предаването „Панорама” по БНТ.

Захариева каза, че има и върху какво да се променя още върху главата за съдебната власт, което ще се случи между двете четения и се работи по това.

„Целта на тези изменения е съдебната власт. Има какво да променяме в главата за съдебната власт. Работим активно с колегите. По някои от темите няма да има пълно съгласие, но съм убедена, че ще намерим най-добрия баланс”, убедена е тя. 

„По темата за главния прокурор отидохме от едната крайност в другата. Не е целта да го направим административен ръководител на върховната прокуратура. Не се отказваме от посоката”, изтъкна бившият външен министър.

„За гражданството е доста противоречива тема. Диалогът, който имаме за промените в Конституцията е добър. Надявам се да успеем да стигнем до общи добри текстове”, посочи тя.

„Коалицията трудна е с компромис от всички страни, но нашите лидери са се разбрали как да се случват нещата, заради които сме подкрепили това правителство. Тези ангажименти трябва да се спазват”, подчерта Екатерина Захариева и даде пример с работата на здравния министър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук