„Кризата, причинена от К-19 е безпрецедентна и всички ние платихме висока цена – загубихме животи, икономиките ни пострадаха. Тази криза ни показа, че повече от всякога се нуждаем от тясно сътрудничество и мултилатерализъм. Уроците от нея ще ни направят по-обединени и по-силни.“

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва във видеоконферентна среща на министрите на външните работи на страните – участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), съобщиха от пресцентъра на МВнР.


Външните министри направиха преглед на постигнатото през последната година в областта на регионалното сътрудничество и очертаха възможностите за неговото по-нататъшно развитие във връзка с преодоляването на социално-икономическите последици от кризата, предизвикана от К-19.

Събитието бе заключително за Косовското председателство на формата, което приключва на 30 юни.

Екатерина Захариева приветства дейностите на приключващото председателство на Косово с фокус върху свързаността, младежта, културата и туризма, като подчерта, че съвместното председателство на Берлинския процес с Република Северна Македония се концентрира върху близки до тях приоритети.

Тя акцентира върху свързаността и задълбочаване на контактите между хората, особено между младите поколения, като гаранция за развитието и просперитета на региона.

Министър Захариева сподели, че се работи за организиране на Среща на върха в рамките на Берлинския процес в София и изрази надежда, че тя ще бъде осъществена през есента.

Външният ни министър подчерта, че в кризата Европейският съюз е подкрепил страните от Западните Балкани с финансов ресурс от 3,3 млрд. евро, а България също е изпратила медицинска екипировка на своите съседи, страните от Източното партньорство и Южното съседство.

„В такива моменти разбираш кой ти е приятел и на кого наистина можеш да разчиташ“, каза Захариева.

Тя заяви, че въпреки настоящата криза, свързана с К-19, от последната среща в Сараево през 2018 г. има положително развитие за региона. През март Европейският съюз взе решение за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания, Република Северна Македония стана най-новият член на НАТО.

Екатерина Захариева благодари на Съвета за регионално сътрудничество под ръководството Майлинда Брегу за активната роля при осигуряването на зелени коридори в Западните Балкани за превоз на стоки от първа необходимост. Българският външен министър поздрави и турския си колега Мевлют Чавушоглу с предстоящото председателство на ПСЮИЕ, което Турция поема от 1 юли.

България е инициатор за създаването на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) като водещ политически формат за диалог в региона.

Началото на инициативата е положено на Софийската среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа (6-7 юли 1996 г.), която приема Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите.

Страни - участнички в ПСЮИЕ са Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.

По време на Срещата на министрите на външните работи на ПСЮИЕ на 20 юни 2014 г. в Букурещ беше постигнат компромис за пълноправно участие на Косово в Процеса.