От Северна Македония искаме изпълнение на договора, а не всякакви опити неговото действие да се забави или спре.  Това каза в предаването "Панорама" по БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

В договора има доста гаранции, ще преодолеем спорните въпроси. За съжаление, почти веднага след като стана член на НАТО, Северна Македония започна да бави изпълнението на договора, ескалира езикът на омразата, има много сигнали, че на българския бизнес се създават излишни административни пречки, няма почти никакво движение от тяхна страна по отношение на инфраструктурните коридори, заяви тя.

Опитвайки се да бягат от договора, в Северна Македония казват, че им пречим да се самоопределят като нация. Те не искат да изпълняват договора, подчерта външният министър.

От много време обясняваме позицията си във всички европейски столици. Информациите за опити за натиск върху България да промени позицията си са фалшива опорка, започнала в Северна Македония.

Явно понякога фалшивите новини се тиражират по-лесно от истината. Ние няма да ги атакуваме с фалшиви опорки и да вървим по техния път, посочи Екатерина Захариева.

Тя отбеляза, че голяма част от държавите в Европейския съюз не искат двустранни проблеми да са част от преговорната рамка. Нашата позиция не е вето, а "не" от България на преговорната рамка.

Считаме, че няма напредък по договора, затова не можем да кажем "да" на преговорната рамка. Искаме в тази рамка да има ясни гаранции за изпълнение на договора.

Ако видим гаранции, по всяко време България е готова да каже "да". Но не и под натиск. В Северна Македония се надяваха на натиск, надяваха се някой да дойде и да се скара на България. При разговорите си с европейските колеги не съм усетила натиск от никого, увери министърът на външните работи.

По думите на Захариева най-вероятният сценарий за излизане на Великобритания от Европейския съюз е Брекзит без сделка. Тя коментира, че разликата ще бъде усетена най-вече от студентите ни във Великобритания, които ще трябва да си извадят визи.