Вчера се върнах от Брюксел. Трудно ми беше да обясня на колегите какво се случва у нас. Това заяви за bTV вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева.

"Очевидно бяха информирани добре. Неведнъж трябваше да им обясня, че наистина ще гласуваме само с машини и ще се наредим до държави като Венецуела. Няколко пъти трябваше да им обясня, че трябва да гласуваме на хартия. Всеки външен министър трябва да работи за репутацията на България", уточни тя.

"Няма демократична държава, която да забрани гласуването с бюлетини. Видя се - 24 процента от българите гласуваха с бюлетини. Всички специалисти твърдят, че машинното гласуване е по-бавно", каза още Захариева.

Тя коментира и служебния външен министър Светлан Стоев.

"Той бе 3 години директор на държавния протокол като бях министър, номинирах го за посланик на Дания, добър дипломат е. Надявам се системата така да е спокойна. Чака ги много тежка работа с изключителни неясноти, тепърва ще се чакат решения на новия ЦИК, който трябва да дава указания. Изключително им съчувствам на колегите от Външно министерство", добави Захариева.

"Пожелавам успех на служебния министър и екипа му. Аз мисля, че Стоев е добър дипломат. Не очаквайте от мен да кажа лоши неща за колегите, за Светлан Стоев пък съвсем", заяви тя.

"Радев носи цялата отговорност за служебния кабинет. Аз едно време не съм питала Плевнелиев за всичко, но е ясно, че президентът носи отговорност за служебния кабинет.

Познавам Янаки Стоилов, очевидно са искали позволение от БСП. Близка е връзката с БСП и лявото. Има хора, които познавам, има и такива, които не познавам. Служебният кабинет не взима кой знае колко важни решения", каза Захариева.