Черна гора трябва да стане пълноправен член на Европейския съюз възможно най-скоро, след като е готова с всички нужни реформи. Това каза вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата й с външния министър на Черна гора Сърджан Дарманович, предава Канал 3.

"Европейският проект за мир, просперитет и стабилност, няма да бъде завършен, ако всички държави от Западните Балкани не се присъединят към ЕС. Впечатлена съм от това колко бързо Черна гора напредва в процеса за присъединяване. Искам да поздравя правителството за намеренията да приключи преговорите по всички глави до 2019 година и да ви уверя, че можете да разчитате на всяка подкрепа, за която имате нужда от нас", заяви Захариева.

Тя предложи на своя колега Дарманович експерти от черногорската държавна администрация да се обучават в София, а български специалисти да подпомогнат на място затварянето на преговорните глави. Двамата министри се договориха и да задълбочат връзките между двете държави в сферата на икономиката, туризма и отбраната.

Екатерина Захариева и Сърджан Дарманович разговаряха в Подгорица в рамките на двудневното посещение на българския първи дипломат в страната. Визитата в Черна гора е част от Балканската обиколка на Екатерина Захариева преди старта на Българското председателство на Съвета на ЕС, чийто основен външнополитически приоритет са Западните Балкани. 

Българската делегация ще пристигне в Будва за работна вечеря с вицепремиера на Черна гора и министър на правосъдието Зоран Пажин. В петък министър Захариева ще бъде обратно в Подгорица, където ще разговаря последователно с министъра по европейските въпроси Александър Пейович, с министър-председателя Душко Маркович и с президента на Черна гора Филип Вуянович.