Спекулациите за предполагаема намеса на Русия във вътрешните работи на България са признак на политическа агония. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в коментар по повод изявленията на действащия в оставка български министър-председател Кирил Петков за "руската заплаха".

"С любопитство прочетохме интервюто на българския министър-председател в оставка Кирил Петков. Искрено съчувстваме на опасенията му относно "дългата ръка" на Кремъл", се казва в коментара. "Спекулациите с "руската заплаха" за вътрешнополитически и други користни цели са сигурен признак за политическа агония", заяви Захарова, цитирана от Bulgaria ON AIR. 

Петков се жали пред „Таймс“: Ние сме следващите в списъка на Кремъл

"Убедени сме, че това е също толкова очевидно и за българския народ, на когото искрено желаем просперитет и прагматично правителство, способно да действа, изхождайки от националните интереси, а не от стремежа да служи на отвъдокеанските "партньори", допълват от руското външно министерство.

Подчертава се също, че "Русия никога не си е позволявала да се намесва в делата на чужди държави и никога няма да позволи на никоя друга държава да се опитва "да ни налага своето мнение".


В материал в "Таймс" Петков е цитиран, че е започнал борба с корупцията, но "имаме по-голям враг - руското влияние".

"Ние не разбирахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият инструмент на външната политика на Москва на Балканите", смята премиерът в оставка.

Петков бил решен да се бори срещу търговията с влияние на руския президент Владимир Путин в Източна Европа, но се опасява, че "Русия смята да го свали от власт завинаги".