„Добрите отношения на балканските страни с Русия са в интерес на Европейския съюз“. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи в Москва Мария Захарова, отбелязва електронното издание EA Daily.

Коментирайки направено по-рано изявление на френския президент Еманюел Макрон за балканската проблематика, Захарова подчерта, че реторични трикове в духа на игрите с нулев резултат рискуват да отворят незарасналите рани от въоръжените конфликти от 90-те години на Балканите.

В хода на сесия на Европейския парламент в Страсбург на 17 април лидерът на Париж заяви, че ЕС трябва да продължи да приближава към себе си балканските страни, за да не допуска гравитирането им около Русия.

„Това бе представено от Макрон като геополитически риск за ЕС. Имам въпрос. Отклоняването на Балканите към Русия и други страни, както заяви Макрон, безпокои Франция. А разтревожена ли е Франция от отклоняването на Великобритания? Не задаваха ли те въпроси накъде се движи Великобритания и какви геополитически рискове крие това за ЕС, тъй като Балканите все още са географски и физически част от общия континент, а Обединеното кралство е остров?“, заяви руският дипломат.

Съгласно думите й, това заявление на Макрон демонстрира, че дори в ръководството на една от страните-основателки на европейския проект не всички са готови да възприемат страните от Западните Балкани като равноправни партньори, със свои законни интереси и отстояващи практични, взаимноизгодни международни отношения.

Захарова отбеляза, че Русия не разглежда Балканите като геополитически полигон. 

„В Брюксел трябва да са заинтересовани от това да намерят път, позволяващ на страните от региона да съвместят евроинтеграцията със запазването на съществуващите връзки с Русия и други традиционни партньори“, подчерта говорителят на МВнР в Москва, цитирана от Фокус.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!