Майчинството у нас е най-продължителното в ЕС – 58 седмици и половина. Липсата на кадри на пазара на труда вади на дневен ред темата как да бъдат стимулирани и подкрепени жените, които искат да се върнат по-рано на работа. За първите девет месеца на тази година около 12 300 млади майки са се върнали на работа, преди детето им да навърши годинка, използвайки възможността да получават, освен заплата, половината от полагаемото им се майчинство. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при участието си в регионалната конференция, организирана от структурите на Жени ГЕРБ във Варна, Добрич и Бургас, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна.

Форумът на тема „Майчинство и кариера” беше официално открит от председателя на Жени ГЕРБ Ирена Соколова и Иван Портних, кмет на Варна и областен координатор на ГЕРБ - Варна. Участие взеха още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, зам.-председателят на социалната комисия в 44-тото НС Светлана Ангелова, варненските народни представители от ПГ на ГЕРБ Павел Христов и Емилия Милкова, бургаските им колеги Ивелина Василева, Галя Василева и Ася Пеева, както и Даниела Димитрова, депутат и областен ръководител на ЖГЕРБ - Добрич. В дискусията се включиха още общински съветници, представители на неправителствения сектор и бизнеса, лекари, психолози. Като ефективна мярка в подкрепа на работещите майки Зорница Русинова открои и схемата „Родители в заетост”, която се финансира с европейски средства.

„Тя цели да се осигури детегледачка на родителите, които не могат да се върнат на работа, тъй като децата им не са приети в градина. Детегледачките могат да са и от семейството, стига да са регистрирани на борсата. Осигурява се минимална работна заплата в рамките на 18 месеца до навършване на 5-годишна възраст на детето. Търсим начин с тази мярка да стимулираме и многодетните родители, да разширим обхвата до 12-годишна възраст”, обясни зам.-министърът. По думите ѝ бюджет 2019 е най-социалният, който сме имали.

„Той предвижда 150 млн. лв. допълнително за майките с деца с увреждания, 40 млн. лв. допълнително за енергийни помощи. Предприети са и реформи в социалната сфера”, припомни Русинова, като изрази надежда, че новият закон за социалните услуги ще влезе в парламента през следващите седмици, а законът за хората с увреждания ще получи одобрение в пленарната зала още идната седмица.

„Продължаваме да подкрепяме общините в сферата на социалните услуги, при някои от които завишението в издръжката е до 18%. В края на ноември ще бъде отворена изцяло нова схема чрез европейските финансови инструменти. За първи път общините ще имат възможност да развиват медико-социална патронажна грижа. Акцентът вече ще бъдат интегрираните услуги”, каза още зам.-министърът. „Адаптацията към майчинството е предизвикателство независимо от възрастта. Най-важно е решението за създаване на нов живот да се взима отговорно”, заяви Яна Пачолова, психолог към фондация „Искам бебе”.

Тя акцентира върху предимствата и рисковете при зачеване след 35- годишна възраст, както и факторите, които влияят на прехода към майчинството. „То дава нова опитност, която жената може да приложи към професионалния си живот”, посочи Пачолова пред присъстващите. Във форума взе участие и д-р Милко Папазов, началник на Родилното отделение на МБАЛ „Св. Анна” – Варна, който коментира репродуктивните проблеми на младите двойки. По думите му профилактиката на стерилитета е изключително важна, а медицината вече предлага много възможности за успешно лечение.