Чакат се указания от Европейската комисия по казуса с ползването на двата месеца платен отпуск след връщането на работа на майките от майчинство. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, след като Европейският съд уважи иск на Румъния и се произнесе, че този отпуск трябва да отпадне.
 
Според Русинова високо платеното майчинство от 410 дни у нас не трябва да се намалява, както настояват от бизнеса.
 
Около хиляда жени са се върнали на работа в рамките на първата година на детето по този стимул от началото на годината, каза Русинова. Тя призова бизнеса да помогне на жените да съчетават семейния с трудовия живот.
 
Тя коментира, че правителството е пробвало няколко пъти да стимулира работодателите да организират детски кътове, градини и ясли на местоработата, но няма голям интерес от това.
 
Фирмите, поради различни причини, не се възползват от законодателните възможности за гъвкаво работно време, както и от проектните възможности за създаване на детски градини и детски ясли към предприятията. В същото време имат желание майките да се връщат по-рано на работа.
 
Замразяването на парите за втората година майчинство в проекта на бюджет за следващата година също е стъпка в посока стимулиране на жените да се връщат по-рано на пазара на труда, коментира Русинова.