Последното увеличение на заплатите в армията беше от 2013 година, когато беше първото правителство на Борисов. При второто правителство на Борисов имаме увеличение на разходите за отбрана”. Това коментира зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов в ефира на Канал 3.  
”Днес на КСНС се реши изготвянето на национални планове от всички държави в ЕС как да изпълнят разходите за 2%. Плановете трябва да бъдат готови до края на тази година, каза още той. 
 
От думите му стана ясно, че бойните ни кораби са стари съветски и ще излязат от въоръжение до няколко години, когато вече трябва да имаме нови кораби.
 
”Разсрочването е нова ситуация за разсрочване на ресурса за нови машини. Става въпрос за лизинг, който и чехи и унгарци използват за самолетите ”Грипен”. В този проект, който имаме не се предвижда лизинг, а целево плащане за 5 години. Проекта реално е за 3 млрд. и е на два етапа. Първият за 8 самолети на стойност 1,5 млрд лева и вторият, който е за след 2021 – за още 8 самолета, за да станат ескадрила. Така ще продължи разсроченото плащане след 2021, но трябва да купим и кораби, затова е нормално да говорим за разсрочване”, обясни още зам.-министърът на отбраната.