Ако бензиностанцията се беше запалила, първите думи на "мозъка", който е с цигара там, щяха да бъдат: Егати държавата, запали се бензиностанцията. Не искам да коментирам повече, че ще се изпусна. Постъпката на това момче е неумна. Това каза в ефира на bTV заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.
Той коментира и темата за последния случай с починал пациент. "Проверките показаха, че в "Пирогов" е допусната грешка. Дали спешният екип ще бъде възстановен, зависи от ръководството. МЗ не може да кaжe върнете ги или ги уволнете. Това е един много малък и неприятен случай.

W същия ден, когато е починал мъжът, е помогнато на хиляди други хора. Не може да се говори за система. За система може да се говори, когато всяка втора линейка закъснява, когато в "Пирогов" всеки втори пациент е върнат. Случаят е неприятен, но сравнено с помощта, която е оказана на останалите пациенти, е много малък.

Имам идея на сайта на министерството всеки ден да се качва информация за това на колко хора е помогнато през предишния ден, колко души са изписани от болница", разкри Ненков. "Случаят с болницата от Враца не е от вчера. Там нещо се е случвало от доста време. Колегите протестират абсолютно правомерно.

Те не са взимали заплати от няколко месеца. Държавата няма право да извади пари и да ги даде за заплати, защото ЕК веднага ще ни санкционира. ЕК разглежда болницата като сладкарница. Тя е търговско дружество и нямаме право да й помогнем.

Днес ще проведем среща с директорите и кметовете на болниците във Враца и Ловеч. Има банки, които са готови да отпуснат кредити, но те искат гаранции. Естествено, че болницата няма да фалира и да бъде затворена. Местните власти и общественост също трябва да помогнат. Тези болници са техни. В болницата в Ловеч има колеги, които получават заплата по-голяма от мен. Говоря за 3 000 лева. В София малцина лекари взимат заплата от 3 000 лева", даде пример зам.-министърът.