Законите, които сме внесли, са спешни и са ориентирани към мерки за хората, възрастните и младите семейства. Това заяви гневно от парламентарната трибуна лидерката на БСП Корнелия Нинова.


"Искаме да има извънредни заседания, но и да ни видите законите", добави тя.

"Като сме обещали нещо на българските граждани преди избори, държим да го изпълним и след", каза Нинова.

"От името на ПГ на "БСП за България" имаме въпрос и настояваме законопроектите, внесени от нас преди седмица още, да бъдат включени в работата на комисиите и съответно в работата на зала. Защо?

Законите, които внасяме, са ориентирани в решаване на два спешни проблема. Единият е да се ограничи възможността за харчовете от прозореца на джипката, както стана популярно, защото докато тук решаваме въпроси с изборното законодателство, тези харчове продължават.

Само миналата седмица на едно заседание на МС бяха изхарчени 200 млн. лв", каза още Нинова.

По думите й целта на БСП е и продължава да бъде да се разгради този модел и начин за управление на държавата и финансите. "Една от бързите и спешни стъпки е да приемем Законът за публичните финанси, който сме внесли и се намира в деловодството 10 дни", каза още Нинова.

Тя поясни, че там БСП е предложила ограничение на министър-председателя да харчи безразборно пари без това да минава през Народното събрание. "Принципна, държавническа политика. Уви, държите този закон на трупчета", изтъкна още лидерът на БСП.

"На второ място законите, които сме внесли, са също спешни и ориентирани към мерки за хората, домакинствата, младите семейства, децата и възрастните. Настояваме, ако трябва извънредни заседания председателите на комисиите да направят и да се разгледат нашите законопроекти.

Ако искате ги отхвърлете, но да се гледат. Това са Законът за семейните помощи, това е Законът за преизчисляване на пенсиите, който и вие новите политически субекти, имахте в програмите си.

Ние настояваме да се включат по правилник в работата на комисиите и в работата на залата, защото като сме обещали нещо на българските граждани преди избори, държим да го изпълним след избори", каза още Корнелия Нинова.

„Устни предложения за промяна на дневния ред на парламента са недопустими“, посече я шефката на парламента Ива Митева, но обеща да види какво може да направи по въпроса.

Митева призова депутатите да спазват правилника.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!