Започна официалната среща на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп в Осака, предават световните информационни агенции. Планирано е тя да продължи около час и половина. 

Двамата лидери поговориха оживено накратко „на крак“ преди церемонията за общата снимка и откриването на срещата на върха на Г-20. "Те се поздравиха, но не са обсъждали никакви въпроси предварително", уточни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

"Голяма чест е да бъда с президента Путин", заяви Тръмп и посочи "много, много добрите си отношения" с руския лидер, предава АФП.

По-рано Тръмп заяви, че очаква „добър разговор“ с Путин в Япония. По думите на помощника на руския президент Юрий Ушаков, лидерите ще обсъдят въпроси около стратегическата стабилност, иранския проблем и регионалните конфликти, включително Сирия, Афганистан, Украйна и Венецуела.
 

В преговорите от руска страна участват външният министър Сергей Лавров, първият вицепремиер и министър на финансите Антон Силуанов, помощникът на президента Юрий Ушаков, зам.-шефът на администрацията на Кремъл и прессекретар на президента Дмитрий Песков. От американска страна - държавният секретар Майк Помпео, министърът на финансите Стивън Мнучин, и.д. шеф на апарата на Белия дом Ик Малвейни, помощникът на президента по националната сигурност Джон Болтън, говорителят на Белия дома Стефани Гришъм.
 

Срещата на върха на Г-20 започна в петък сутринта. Първото заседание ще бъде посветено на въпросите на глобалната икономика, търговия и инвестиции. Форумът се провежда в Япония на 28-29 юни, като тя е домакин за първи път. Освен страните, влизащи в Г-20 - Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Мексико, Южна Корея, Южна Африка, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Великобритания, САЩ, Европейския съюз и Япония, на срещата ще участват Испания, Сингапур, Тайланд, Египет, Сенегал, Чили, Виетнам, Холандия, както и международните организации ООН, Световната банка, Международния валутен фонд, СТО и други. 

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ